120 godina električne energije u Varaždinu

Autor: N.D. Objavljeno: 11.12.2015. 🕜 13:18 Lokacija: Varaždin

U tijeku su pripreme 370 milijuna kuna vrijednog projekta revitalizacije HE Varaždin

U Varaždinu je svečano obilježeno 120 godina postojanja električne rasvjete u gradu Varaždinu te 40 godina rada hidroelektrane Varaždin. U sklopu velikog jubileja, otvorene su i dvije nove ELEN punionice za električna vozila. Varaždin je 17. prosinca 1895. godine prvi put zasjao u električnom svjetlu i tako postao jedan od prvih gradova u Hrvatskoj čiji su stanovnici mogli uživati u prednostima električne energije, što je potaknulo snažan razvoj obrta i industrije, pretvarajući Varaždin u jedan od gospodarskih središta tadašnje i današnje Hrvatske. Sljednik pokretača elektrifikacije Varaždina, Elektra Varaždin, danas opskrbljuje više od 70.000 kupaca. „Elektra Varaždin je ove godine u održavanje i razvoj elektroenergetske mreže uložila 23,8 milijuna kuna, a približno jednak iznos planira uložiti i u 2016. godini“, najavio je Zvonko Rožmarić, direktor Elektre Varaždin.
Perica Jukić, predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede, napomenuo je kako HEP kontinuirano ulaže u distribuciju i proizvodnju električne energije. „Samo u 2015. godini HEP Operator distribucijskog sustava je na području cijele Hrvatske uložio gotovo milijardu kuna, a HEP Proizvodnja je nastavila s ulaganjima u revitalizaciju hidroelektrana u sklopu višegodišnjeg ciklusa vrijednog 3,6 milijardi kuna. Time je HEP zadržao ulogu jednog od najvećih investitora hrvatskog gospodarstva“, napomenuo je Jukić. Jedan od najvećih projekata u sklopu tog ciklusa, revitalizacija je hidroelektrane Varaždin. „U tijeku su pripreme 370 milijuna kuna vrijednog projekta revitalizacije HE Varaždin, koji će završiti 2021. godine.“, najavio je Miljenko Brezovec, direktor Proizvodnog područja HE Sjever. Hidroelektrana Varaždin prva je od ukupno tri izgrađene hidroelektrane na rijeci Dravi u Hrvatskoj. HE Varaždin je puštena u pogon 1975. godine, a zajedno s hidroelektranama Čakovec i Dubrava, predstavlja lanac kojim se od 1998. godine upravlja iz centra daljinskog nadzora i upravljanja u Varaždinu. U 40 godina rada proizvela je 18,4 milijardi kWh električne energije. Brezovec je dodao kako uz proizvodnju električne energije i obranu od poplava, tri dravske hidroelektrane donose i izravnu korist za proračune gradova i općina na čijem se području nalaze objekti hidroelektrana. Tako je HEP Proizvodnja samo za hidroelektranu Varaždin u 2014. godini isplatila ukupno pet milijuna kuna na ime naknade za korištenje prostora, a za sve tri dravske hidroelektrane ukupno oko 13,5 milijuna kuna.
Zelena energija iz HE Varaždin i ostalih 25 HEP-ovih hidroelektrana napaja HEP-ove ELEN punionice za električna vozila. Dvije najnovije u nizu započele su danas s radom u Varaždinu, u Ulici braće Radića te na Trgu bana Josipa Jelačića. Nakon prošlomjesečnog otvorenja punionice na Croduxovoj benzinskoj postaji Optujska, Varaždin tako sada ima tri ELEN punionice za električne automobile. Ukupna vrijednost investicije u dvije nove ELEN punionice iznosi 140.000 kuna, a HEP u idućih nekoliko godina želi izgraditi mrežu ELEN punionica na području cijele Hrvatske te uspostaviti sustav daljinskog upravljanja i nadzora punionicama. U Hrvatskoj je do sada postavljeno 12 javnih ELEN punionica. U idućem tjednu bit će puštena u probni rad još jedna punionica u Osijeku, a u tijeku su pripreme za postavljanje punionica u Zagrebu, Opatiji, Križevcima, Jastrebarskom, Slavonskom Brodu, Rijeci i Zadru, te u gradu Varaždinu.

TAGOVI