Alstom otpušta 229 zaposlenika, od toga je čak 130 inženjera

Autor: A.H. Objavljeno: 15.01.2016. 🕜 09:03 Lokacija: Karlovac

GE koji je preuzeo Alstom najavio restrukturiranje

Američka tvrtka General Electric (GE), koja je od početka studenog prošle godine postala vlasnik francuske korporacije Alstom, čiji je dio Alstom Hrvatska, jedna od najnagrađivanijih tvrtki u Hrvatskoj i koja u Karlovcu zapošljava više od 800 ljudi, najavila je restrukturiranje Alstoma, prenosi Večernji list.  Prema najavama, čak 229 zaposlenika Alstoma dobit će otkaze. 
"Većina predloženog restrukturiranja u Europi odvit će se izvan regije Srednje i istočne Europe te Hrvatske. Prije finalizacije bilo kakvog prijedloga te njegove spremnosti za implementaciju, konzultirat ćemo se s predstavnicima naših zaposlenika. Tijekom procesa predani smo bliskoj i konstruktivnoj suradnji s predstavnicima zaposlenika, kako na europskoj razini tako i u Hrvatskoj, kako bismo minimizirali društveni utjecaj ovih iznimno potrebnih projekata", poručili su iz General Electrica. Damir Vranić, direktor Alstom Hrvatske, nije mogao komentirati situaciju. Društveni utjecaj, ako 229 djelatnika Alstoma dobije otkaze, u Karlovcu će biti velik, jer u tvrtki rade i bračni partneri. Naime, Alstom je, uz HS Produkt, najveća tvrtka u Karlovačkoj županiji koja je stalno zapošljavala i čiji su djelatnici dobro plaćeni za svoj posao. Kako piše Večernji list, po pričama djelatnika Alstoma, ali i po informaciji dobro upućenog izvora list, među zaposlenicima koji bi trebali ostati bez posla u Karlovcu uglavnom su inženjeri, njih navodno čak 130, u odjelu razvoja, koji su zaslužni za brojne inovacije u proizvodnji zbog kojih se Alstom i okitio nizom priznanja u Hrvatskoj, ali i na međunarodnim izložbama inovacija. Osim inženjera, pod upitnikom je navodno i opstanak odjela servisa i održavanja proizvedene opreme, te manji dio radnika u proizvodnji. U GE zasad ne žele govoriti o takvim detaljima, no kažu da je restrukturiranje tvrtke u Hrvatskoj, Europi, ali i u drugim dijelovima svijeta nužno kako bi tvrtka bila uspješna na tržištu. 
"Želimo osigurati održivost i dugoročnu konkurentnost, kako u Hrvatskoj tako i diljem svijeta. Tvrtka GE nastavlja investirati u industrijske pogone u regiji Srednje i istočne Europe kako bi podržala ciljeve vezane uz rast te smo sigurni u dugoročno poslovanje tvrtke u Hrvatskoj, odnosno Karlovcu", zaključuje se u  priopćenju iz GE.

TAGOVI