Amerika će postati najveći svjetski proizvođač nafte

Autor: A.H. Objavljeno: 28.01.2013. 🕜 11:33 Lokacija: Zagreb

SAD za sedam godina više neće ovisiti o arapskoj nafti

Sjedinjene Američke Države prestat će biti ovisne o arapskoj nafti za sedam godina, a to bi iz temelja moglo promijeniti geopolitičku i ekonomsku sliku svijeta - zaključak je to povjerljive studije koju je napravila njemačka Savezna informativna služba (BND), prenosi Večernji list. 
Kako kaže studija, Amerika će do 2020. godine preteći Rusiju i Saudijsku Arabiju te postati najveći proizvođač plina i nafte u svijetu. Amerika će dakle od najvećeg uvoznika uskoro postati izvoznik energije što bi potpuno moglo promijeniti američku vanjsku politiku i odnos snaga u svijetu, prenosi Večernjak. 
Kako navodi studija, Amerika je danas toliko politički i vojno angažirana na Bliskom istoku jer ovisi o njihovim izvorima energije. No, kako nadalje navodi studija, to bi se uskoro moglo potpuno promijeniti jer će Bijela kuća sada moći živjeti bez arapske nafte. Zbog toga će promijeniti i svoju politiku prema Iranu jer bi Hormoški tjesnac kroz koji Amerikanci sada iz arapskih zemalja transportiraju energente, za njih uskoro mogao izgubiti svaku važnost. 
Nadalje, studija navodi da se tajna američkog energetskog uzleta krije u novoj "Frackling tehnologiji" crpljenja plina iz stijena škriljevca na dubinama većim od 2 km i novim izvorima u Sjevernoj Dakoti i Teksasu. Ta je metoda otkrivena prije 30-ak godina, ali se gotovo nije niti koristila zbog prevelikih troškova u odnosu na "konvencionalne" bušotine. No, Amerikanci sada imaju novu tehnologiju koja troškove "frackinga" izjednačava s crpljenjem prirodnog zemnog plina. 
Američka vanjska politika polako se odmiče od "krvave nafte" i strategija je da se više orijentiraju na domaće izvore", rekao je za Večernjak politički analitičar Vlatko Cvrtila. Dodao je da smo upravo zbog toga svjedoci američke energetske revolucije. 

TAGOVI