Cijena struje u Bugarskoj mora biti viša!

Autor: I.T. Objavljeno: 05.03.2013. 🕜 13:43 Lokacija: Sofija (Bugarska)

Dok je zbog visokih cijena struje pala bugarska vlada, državna elektroenergetska tvrtka smatra da one trebaju biti još više

Bugarska vlada u ostavci ograničila je proizvodnju najjeftinije energije, tvrde čelnici državne elektroenergetske tvrtke NEK. To znači da se zapravo realno trebaju očekivati nova poskupljenja struje, iako je zbog pritiska javnosti najavljeno njezino pojeftinjenje. Prema čelnicima NEK-a, proizvodnja struje u TE Marica Iztok 2 ograničena je na nezapamćeno niskim razinama prema nalogu operatora elektroenergetskog sustava ESO i Ministarstva gospodarstva, energetike i turizma. Isto tako, proizvodnja struje u hidroelektranama je ili zaustavljena ili ograničena na minimum. Razlog za to je mala potrošnja i previše energije iz obnovljivih izvora, navodi NEK. Sve termoelektrane u kompleksu Marica i TE Bobovdol rade na minimumu, dok su TE Varna i TE Dimitrovgrad prestale s proizvodnjom. Jedno NE Kozloduj i fotonaponske elektrane proizvode punim kapacitetom. Prema NEK-u, upravo termoelektrane kompleksa Marica proizvode najjeftiniju struju, ali se ne zna kako će se to odraziti na cijene struje za građane.
Istodobno su djelatnici Bugarskih državnih željeznica najavili da će se pridružiti rudarima iz rudnika ugljena i radnicima kompleksa Marica u prosvjedu pred sjedištem Državnog povjerenstva za regulaciju energetike i vodoprivrede (DKEVR). Oni će prosvjedovati jer tvrde da, iako termoelektrane proizvode najjeftiniju struju, to se na državnoj razini zanemarivalo te se dopuštalo poskupljenje struje u skladu s troškovnicima stranih distributera što je na koncu i dovelo do demonstracija i ostavke vlade. Sindikati željezničkih radnika pružaju podršku rudarima i radnicima termoelektrana jer će mjere DKEVR-a na koncu dovesti do zatvaranja termoelektrana, što će dovesti do smanjenja isporuka ugljena i zatvaranja rudnika, zbog čega će na koncu i željezničari imati smanjen promet. Naime, oko 30% svih tereta koji se prevoze bugarskim željeznicama čine isporuke ugljena za termoelektrane te će smanjenje tih isporuka dovesti i do otpuštanja na željeznici, upozoravaju sindikati, a javlja bugarski dnevnik 'Novinite'.

TAGOVI