Dina Petrokemiji odblokiran račun

Autor: N.D. Objavljeno: 07.01.2013. 🕜 14:03 Lokacija: Omišalj

Još nema ni riječi o pokretanju proizvodnje na Krku

Omišaljskoj Dina petrokemiji deblokiran je poslovni račun, a u tvrtki je započeo postupak predstečajne nagodbe koji će voditi povjerenik Mladen Janiška iz Zagreba, objavljeno je na službenim stranicama Fine. Među objavljenim materijalima na stranicama Fine nalaze se i detaljni izvještaji o poslovanju Dina petrokemije, kao i obavezama prema vjerovnicima koje su na dan 30. rujna ove godine iznosile gotovo milijardu, kuna, te detaljno razrađen prijedlog uprave za restrukturiranje Dine i plan poslovanja do 2017. godine. 
Prema prijedlogu uprave Dine predviđeno je namirenje tražbine vjerovnika u iznosu od oko 890 milijuna kuna, odnosno nešto malo više od 90% od ukupnih potraživanja, što je, istaknuto je u prijedlogu, višestruko veći postotak namirenja nego što bi bio u slučaju stečaja. Deblokada računa Dina petrokemije bila je glavni uvjet turskog investitora, tvrtke Caliskan, za ponovno pokretanje proizvodnje polietilena u Dini, no prema informacijama Novog lista iz krugova bliskih upravi tvrtke, predstavnici turske uprave Dine još se nisu pojavili u krugu omišaljske petrokemije, niti najavili konkretne rokove za start proizvodnje. Takva je situacija, unatoč dugo iščekivanoj deblokadi računa tvrtke, dodatno zabrinula Sindikat radnika Dine, čiji je izvršni odbor od uprave zatražio hitnu dostavu terminskog plana aktivnosti za pokretanje proizvodnje. 
- Ispunjenjem ugovornih obveza Vlade RH stvoreni su uvjeti da investitor dokaže svoje ozbiljne namjere te prema doradbenom ugovoru pokrene proizvodnju polietilena. Očekujemo da će Uprava trenutno poduzeti sve potrebno, i što je prije moguće osigurati sve druge preduvijete, uključujući i ugovorni odnos sa HEP-om o isporuci električne energije te reguliranje međusobnih odnosa sa sindikatom, stoji u objašnjenju odluke Sindikata. 
 Sindikaliste je zabrinula i najava ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka o kupoprodaji zemljišta za gradnju LNG terminala po cijeni od 23 milijuna eura. To je ističe IO Sindikata u svom dopisu, manje od polovine procijenjene vrijednosti zemljišta na temelju koje je i ministarstvo financija izradilo koncept restrukturiranja Dina petrokemije. - Izjava ministra izazvala je bojazan radnika da se nakon beskonačnog dugog čekanja neće uspješno realizirati financijsko restrukturiranje po konceptu ministarstva financija te da je ugrožen i sam opstanak Dine, a isto tako i realizacija vladine odluke iz kolovoza prošle godine, kojom je šest milijuna eura od kupoprodaje zemljišta predviđeno za zaostale plaće radnika. Resornim ministarstvima uputit ćemo dopis sa argumentacijom i upozorenjem da je prema mišljenju sindikata, procjena zemljišta odrađena neprofesionalno, a dovodi u pitanje i može ugroziti uspješno provođenje predstečajne nagodbe i sve dosadašnje napore Vlade za provedbu vlasničkog restrukturiranja Dine, objasnio je nezadovoljstvo ministrovom najavom dopredsjednik Sindika radnika Dine Predrag Mihaljević.

TAGOVI