Eni širi poslove na Arapskom poluotoku

Autor: B.L. Objavljeno: 17.01.2019. 🕜 10:32 Lokacija: Rim (Italija)

Talijanski div ozbiljno kreće u Omanu, Bahreinu i UAE-u

Talijanski naftni i plinski div Eni potpisao je više sporazuma o istraživanju i proizvodnji ugljikovodika s tri zemlje Arapskog poluotoka: s Omanom, Bahreinom i UAE-om
Sporazum o poslovima u Omanu potpisan je s omanskom vladom i omanskom naftnom tvrtkom OOCEP o obuhvaća istraživanja i proizvodnju na bloku 47 koji se nalazi u unutrašnjosti zemlje, u pokrajini A'Dakhiliyah, na područje površine čak 8524 km2. Na bloku 47 Eni biti operator s udjelom 90% udjela, dok će OOCEP imati udio od 10%, a početak istraživanja očekuje se tijekom 2019. godine. Istodobno, s omanskim Ministarstvom za naftu i plin i britanskim energetskim divom BP potpisan je i sporazuma kojim se utvrđuju načela za stjecanje prava istraživanja i proizvodnje na bloku 77. Riječ je o područje od 3100 km2 koje se nalazi 30 km istočno od polja Khazzan kojim upravlja BP. Prema sporazumu, Eni i BP imat će po 50% udjela, pri čemu će Eni biti operator tijekom faze istraživanja.
U Bahreinu je pak Eni potpisao memorandum o razumijevanju s Nacionalnom upravom za naftu i plin (NOGA) kojim je utvrđen nastavak istraživanja na bloku 1, uglavnom neistraženom priobalnom području u sjevernim teritorijalnim vodama Bahreina koje se prostire na više od 2800 km2 i gdje dubina vode iznosi 10 - 70 m.
No, to nije sve jer Eni prvi put ulazi u poslove na području Emirata Sharjah, jednog od sedam emirata koji čine UAE. Eniju su tako dodijeljena prava za istraživanje područja A, B i C u kopnenom dijelu emirata. Istodobno, radi se o prvom međunarodnom natječaju za dodjelu istražnih područja u Sharjahu koji je 2018. godine pokrenula (državna) naftna tvrtka SNOC s ciljem istraživanja i proizvodnje novih količina ugljikovodika. Koncesije za područje A i područje C pokrivaju površinu od 437, odnosno 1184 km2, pri čemu će Eni biti operator s udjelom 75%, dok će SNOC imati 25%. S druge strane, koncesija za područje B pokriva područje od 264 km2, dok će SNOC i Eni u njemu imati jednake udjele, po 50%, izvijestila je talijanska novinska agencija ANSAmed.

TAGOVI