Hrvatska tvrtka dioničar u nuklearnom projektu snage 1.200 MW

Autor: N.D. Objavljeno: 01.07.2015. 🕜 10:56 Lokacija: Zagreb

Migrit solarna energija pristupila je Rosatomovom projektu u Finskoj, vrijednom šest mlrd. eura

Hrvatska kompanija Migrit solarna energija, bez iskustva u nuklearnom biznisu, postala je manjinski dioničar u finskoj tvrtki Fennovoima, koja bi u Finskoj trebala graditi nuklearnu elektranu Hanhikiviki 1 snage 1.200 MW. Inače, glavni izvođač radova je podružnica ruskog Rosatoma, a trošak gradnje elektrane procjenjuje se na šest milijardi eura.
Tvrtka Fennovoima, u kojoj finska tvrtka Voimaosakeyhtiö ima većinski udio, obavijestila je finsku vladu da je Migrit Energija stekla gotovo 9% udjela u projektu. Naime, nakon što je konstatirano da će Rosatom kao 35-postotni partner u projektu biti glavni izvođač radova i ujedno proizvođač reaktora, finski parlament je zatražio da 60% vlasništva u projektu imaju kompanije koje su domicilne u Europskoj uniji. To je ujedno i uvjet da se nastavi s procesom izdavanja dozvola u skladu sa zakonodavstvom. Kada je taj zahtjev postavljen, u tvrtku Fennovoima uključio se veći broj dioničara, a Migrit solarna energija je prema veličini udjela najznačajniji. Finland Times pozivajući se na finsko ministarstvo gospodarstva piše da će uslijediti provjera kompanije Fennovoima, a ako se ustanovi da uvjet vlasništva i drugi detalji nisu kako je država tražila, bit će odbijen zahtjev za izdavanje dozvole za gradnju nuklearke koji je predan 30. lipnja. Migrit solarna energija je hrvatska tvrtka u vlasništvu ruskog državljanina Mikhaila Zhukova. Osnovana je 2011. s ciljem ulaganja u obnovljive izvore energije, a jedini projekt koji su do sada završili je FN elektrana Orahovica-1. Migrit solarna energija imala je 2014. prihode 1,3 milijuna kuna, neto dobit iznosila je 157.600 kuna, dok je tvrtka Migrit energija bez prihoda, a tvrtka je u minusu. Na njihovom službenom web-sajtu stoji informacija da planiraju uložiti 40 do 53 milijuna eura u OIE u Hrvatskoj. Reuters je javio da je hrvatska tvrtka pod preispitivanjem finskih vlasti, te da ostaje nejasno kako tako mala tvrtka može prikupiti dovoljan kapital za sudjelovanje u tako velikom projektu.
Na naš upit o sudjelovanju u tom projektu iz Migrit grupe su odgovorili da se ta investicija prirodno nastavlja na njihova dosadašnja ulaganja a sudjelovanjem u ovom projektu stekli su pravo raspolaganja s 9% proizvedene energije u budućoj nuklearki. Vrijednost njihovog uloga iznosi 158,5 milijuna eura, a kažu da će se financirati u suradnji s financijskim institucijama Europske unije koje već imaju iskustvo u podržavanju energetskih objekata. "Hanhikiviki 1 najmodernija je nuklearna elektrana koja će imati iznimnu važnost na energetskoj karti Europe, čime bi se Migrit grupa, a time i Republika Hrvatska pozicionirali kao važniji sudionici na europskom energetskom tržištu. Realizacija ovakva investicije bi sasvim sigurno utjecala i na pozitivna kretanja hrvatskog BDP-a te pridonijela stabilnosti energetskog sustava Hrvatske", kažu u Migritu. Elektrana bi se trebala početi graditi 2018. godine, a s proizvodnjom bi u mrežu trebala ići 2024. Europski zeleni reagirali su priopćenjem u kojem stoji da je Rosatom u projektu uključio "sumnjivog" hrvatskog partnera, bez ikakvog iskustva u nuklearnom biznisu i gotovo bez ikakvog kapitala. Ističu da vjeruju da će finske vlasti detaljno istražiti taj "neočekivan dogovor" kako bi se isključile moguće "ruske veze", jer je to u nacionalnom interesu.

TAGOVI