INA ulaže u proizvodnju bitumena u Sisku

Autor: B.O. Objavljeno: 14.03.2019. 🕜 08:17 Lokacija: Sisak

Investicija iznosi nekoliko desetaka milijuna kuna

Sukladno poslovnom planu za 2019., na jučerašnjoj sjednici Uprava INA-e je odobrila pokretanje projekta proizvodnje bitumena u Sisku. Radi se o projektu predviđenom programom INA R&M Novi smjer 2023. Proizvodnja bi trebala početi od ožujka 2021. godine. Radi se o investiciji vrijednoj nekoliko desetaka milijuna kuna.
Podsjećamo, krajem prošle godine donesen je novi program INA R&M Novi smjer 2023. koji sadržava strateške smjernice za razvoj rafinerijskog sustava. U sklopu programa predviđen je prestanak tradicionalne prerade nafte u Sisku, a poslovne aktivnosti na lokaciji će se nastaviti transformacijom u industrijski centar koji će se razviti i ostati vrijedan dio INA Grupe. 
Osim proizvodnje bitumena za koji je dano odobrenje, ostali projekti planirani u skladu sa strateškim smjernicama uključuju i logističko središte, proizvodnju maziva i potencijalno rafineriju bio-komponenti. INA želi pretvoriti gubitke koje je rafinerijski sustav godinama stvarao u dobit, a sve s ciljem osiguravanja održivosti svake djelatnosti zasebno i održavanja vertikalno integriranog poslovnog modela. INA je ranije proizvodila bitumen u Sisku no proizvodnja je bila ugašena pa je država tu sirovinu za izgradnju cesta uvozila iz Mađarske i Italije.

TAGOVI