Obustavlja se prerada u sisačkoj rafineriji

Autor: N.D. Objavljeno: 01.10.2015. 🕜 08:33 Lokacija: Sisak

Nema zaliha domaće nafte za preradu, zabrinuti radnici opet strahuju za radna mjesta

U četvrtak se privremeno obustavlja prerada nafte u rafineriji Sisak u Hrvatskoj zbog nedostatka zaliha domaće nafte, kažu iz Ine i dodaju da to ne znači zatvaranje rafinerije niti smanjenje broja zaposlenih. Ostala proizvodnja prema procjenama sindikata, ugasit će se krajem mjeseca. Sindikati tvrde kako INA nije za ovu godinu pripremila plan prerade ni operativnog poslovanja i da je to prvi korak MOL-a prema zatvaranju rafinerije. Strahuju za 900 zaposlenih. "Ne želim ni pomišljati, ne želim razmišljati o tome. Mi to jednostavno moramo spriječiti, nemamo drugu varijantu. Jednostavno pozivamo hrvatsku Vladu, resorne ministre kojima je u interesu cijela ova priča da se aktivnije i jasnije uključe u priču", rekao je Predrag Sekulić iz Stožera za zaštitu Rafinerije Sisak. Ministarstvo gospodarstva poručilo je da su spremni na dogovor, u svrhu razvoja INA-e kao integrirane, regionalne kompanije, a ne podružnice MOL-a. "Uprava INA-e nije donijela odluku o trajnoj obustavi prerade nafte u Rafineriji Sisak. A Hrvatska će učiniti sve da bi zaštitila hrvatske interese u održavanju energetske stabilnosti i razvoju INA-e", kažu u Ministarstvu. Dok iz INA-e poručuju da to predstavlja uobičajenu mjeru optimizacije poslovanja, a ne zatvaranje rafinerije, iz Stožera za obranu Rafinerije upozoravaju da je sve izglednije njezino trajno zatvaranje. U 2014. godini prerada se u RN Sisak odvijala tijekom dva mjeseca, a 2013. godine tijekom pet mjeseci. "Dnevno nam za normalnu preradu treba oko 5.000 tona nafte, a nama tek povremeno dođe oko 3.000 tona, što nije dovoljno za redovni rad. Kada se za dva dana obustavi proizvodnja, teško je vjerovati da će se ponovo pokrenuti", kaže koordinator Stožera Predrag Sekulić. 
U INA-i kažu da kompanija redovito prati iskorištenost svojih rafinerijskih kapaciteta te ih optimizira i prilagođava tržišnim uvjetima i ostalim relevantnim faktorima. S obzirom na drastičan pad cijena nafte koji slabi profitabilnost INA-inog segmenta istraživanja i proizvodnje nafte i plina, potrebno je staviti još veći naglasak na poboljšanje profitabilnosti rafinerijskog poslovanja kako bi bilo samostalno i održivo, kažu u INA-i. 
Ponovno pokretanje proizvodnje u Rafineriji nafte Sisak ostaje ovisno o vanjskom okruženju, a u međuvremenu će proizvodnja biti koncentrirana u konkurentnijoj riječkoj rafineriji, gdje je nastavak prerade nafte planiran tijekom prve polovice veljače, kažu u INA-i. Ističu i da su za Rafineriju nafte Rijeka Uprava i Nadzorni odbor INA-e odobrili pripreme za značajnu investiciju u tehnologiju obrade teških ostataka. 

TAGOVI