Odlazi li Brodarski institut u povijest?

Autor: B.L. Objavljeno: 05.11.2021. 🕜 16:18 Lokacija: Zagreb

U opasnosti su najveći i najskuplji laboratorijski resursi u Hrvatskoj

Djelatnici Brodarskog instituta upozorili su na veliku prijetnju opstanku te važne znanstvenoistraživačke ustanove. Naime, kako ističu, Vlada je donijela Odluku o stvaranju prethodno potrebnih uvjeta za provođenje postupka likvidacije društva Brodarski institut d.o.o. Zagreb (BI). Pri tome se iz rebalansa proračuna s ciljem stvaranja prethodno potrebnih uvjeta za provođenje postupka likvidacije (tj. stečaja) Instituta odobrava isplata vlasničkog zajma u iznosu do 60 mil. kuna. 

Djelatnici Instituta smatraju kako obrazloženje spomenute Odluke, kako su ga pripremili Centar za restrukturiranje i prodaju i Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine sadržava niz netočnih navoda i uopće ne sadržava očitovanje o djelatnosti i poslovnim aktivnostima Instituta. Naime, unatoč poslovanju u uvjetima blokade, one nisu ugašene. Tako se i dalje provode ispitivanja u laboratorijima brodske hidrodinamike i u tijeku su projekti i u bazenu i kavitacijskom tunelu. Neki od posljednjih projekata uključuju razvoj azipodnog kontrarotirajućeg propulzora, istraživanje pomorstvenih značajki brze jedinice pri 60 čvorova itd. Uz sve to, Institut obavlja složena istraživanja i za domaće tvrtke i za ugledne strane naručitelje i aktivno sudjeluje u radu Međunarodne konferencije hidrodinamičkih spremnika (ITTC) i to predsjedajući jednom od četiri radne skupine i u europskom projektu iz programa ADRION. Da su analize koje je proveo vlasnik (tj. država, odnosno vlada) uključivale nešto više od procjene vrijednosti zemljišta, takvi bi projekti zasigurno izazvali pozornost, napominju djelatnici Instituta. 

Istodobno, laboratoriji Brodarskog instituta najveći su i najskuplji laboratorijski resursi, a sam Institut ima više od 70 godina tradicije i akumuliranog znanja pa u vrlo velikoj mjeri može doprinositi razvoju znanosti u području tehnike, znanosti, gospodarstva i obrane, što mu i je svrha. Uostalom, njegova posebna vrijednost upravo su djelatnici koji su te laboratorije očuvali i koji uspješno obavljaju složena istraživanja. 

Unatoč svemu tome, prema navodima iz ranije spomenutog obrazloženja odluke Vlade, nakana vlasnika (države) je otvoriti perspektivu za 'uspješno upravljanje nekretninama', za što se tvrtki da je 'u neospornom interesu Republike Hrvatske'. To ujedno znači da vlasnik (država) nema interesa za održavanjem djelatnosti, projekata i poslova na kojima Institut trenutačno radi i onih koji se planiraju u u budućnosti pa neće biti ni perspektive koja bi se otvorila kada bi se Institut mogao prijavljivati na natječaje i europske fondove. Tako ni područja smanjenja emisija i zaštite okoliša u kojima su djelatnici Instituta sa svojim radovima i istraživanjima neprestano prisutni nisu prepoznata kao 'neosporni interes Republike Hrvatske'. 

S druge strane, neosporni hrvatski interes bi zbog budućih generacija trebao biti upravo Institut kao jezgra međunarodnog povezivanja hrvatskih znanstvenih ustanova u području pomorskih tehnologija, okosnica proširenja proizvodnih i tehnoloških mogućnosti domaće industrije u području pomorskih tehnologija i vodnih resursa, laboratorijski kompleks koji je obnovljen i osuvremenjen iz europskih fondova, centar za edukaciju studenata i srednjoškolaca u području tehničke kulture, centar za stručno-tehničku pomoć u skladu sa Strategijom nacionalne sigurnosti i Dugoročnih planom Oružanih snaga i centar za programe i planove smanjenja emisija vodenog prometa u Hrvatskoj. 

Zbog toga se djelatnici Instituta snažno protive takvoj odluci Vlade i pozivaju širu javnost na podršku kako bi se dodatno osnažila njihova nastojanja na upozoravanju Vlade na očite pogreške u postupanju. Naime, ako se Brodarski institut likvidira, djelatnici otpuste i rad u laboratorijima obustavi, više ga neće biti moguće ponovno uspostaviti, u svojem apelu upozoravaju djelatnici Instituta!

TAGOVI