Pokusni rad međunarodnog dalekovoda Cirkovce-Pince će kasniti

Autor: N.D. Objavljeno: 17.01.2022. 🕜 12:16 Lokacija: Ljubljana (Slovenija)

Izgradnja prekograničnog voda Slovenija-Mađarska je u završnoj fazi

Izgradnja prekograničnog dalekovoda između Slovenije i Mađarske 2x 400 kV Cirkovce - Hévíz je u završnoj fazi, no zbog nekih od predviđenih rizika povezanih s pandemijom koronavirusa i nepovoljnim vremenskim uvjetima, početak probnog rada je odgođen za tri mjeseca, do lipnja 2022, javlja slovenski operator prijenosa ELES. Kašnjenje je uglavnom posljedica pandemije, a najkritičnije razdoblje bio je prosinac. Drugi razlog odgode su nepovoljni vremenski uvjeti. Jak vjetar spriječio je podizanje stupova, što je rezultiralo kašnjenjem u postavljanju električne opreme. 

Projekt je već dobio konačnu građevinsku dozvolu, završena je izgradnja rasklopnog postrojenja RTP Cirkovce i spremno za priključenje, završeno je 96% građevinskih radova, a već je dovršeno 71% čeličnih konstrukcija. Na temelju ažuriranog projektnog plana, ELES i mađarski operator prijenosnog sustava (MAVIR) planiraju u lipnju integrirati slovensko-mađarsku mrežu u europske projekte za stvaranje jedinstvenog tržišta električne energije, a time i komercijalnu dodjelu prekograničnih prijenosnih kapaciteta. 

Završetak prekogranične prijenosne veze 2x400 kV Cirkovce - Hévíz glavni je prioritet za ELES. Radna snaga na terenu se povećala koliko je to moguće i čini sve što je u njenoj moći da se električni vod dovrši.

TAGOVI