Potpisani ugovori za istraživanje ugljikovodika na kopnu

Autor: N.D. Objavljeno: 13.06.2016. 🕜 08:44 Lokacija: Zagreb

U prvoj fazi ulaganja od 88 milijuna eura

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Tihomir Orešković i ministar gospodarstva Tomislav Panenić danas su u Banskim dvorima s predstavnicima odabranih ponuditelja potpisali ugovore o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika na kopnu. Ugovore su s Vladom RH potpisali su predstavnici kanadske kompanije Vermilion Energy te predstavnici INA-INDUSTRIJA NAFTE d.d., dok će predstavnici nigerijske tvrtke Oando Plc pristupiti potpisivanju ugovora za istražni prostor DR-03 u narednom tjednu. 
Razdoblje istraživanja traje pet godina te, ukoliko se pronađe komercijalno otkriće, počinje razdoblje eksploatacije koje traje 25 godina. Samo u okviru aktivnosti istraživanja ugljikovodika na kopnu predviđaju se investicije od 88 milijuna eura, dok se mogući neto prihodi za državni proračun, ukoliko dođe do eksploatacije, ovisno o dokazanim rezervama nafte i plina, procjenjuju između 3,4 milijarde kuna i 6,8 milijardi kuna na godišnjoj razini. Osim direktnih prihoda za državni proračun, strateški značaj se očituje i u činjenici da eksploatacija nafte i plina može osigurati energetsku sigurnost i neovisnost Republike Hrvatske te donijeti značajne koristi cjelokupnom gospodarstvu kroz stabilnost opskrbe energentima i razvoj direktne i indirektne industrije. Očekuje se da će investicije u istraživanje i eksploataciju nafte i plina biti pokretači lokalnog gospodarstva u smislu angažiranja lokalne industrije i dobavljača te otvaranja novih radnih mjesta.
Tom prilikom premijer Orešković je naglasio kako je projekt istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na kopnu jedan od gospodarski najznačajnijih projekata za budućnost Hrvatske. Ministar gospodarstva Tomislav Panenić istaknuo je značaj danas potpisanih ugovora i dodao kako je upravo ovaj projekt jedan od trenutačno najznačajnijih gospodarskih projekata za budućnost Hrvatske te je posebno istaknuo značaj koji ovaj projekt ima za samu Slavoniju. Zadovoljni su bili i naftaši.
„Današnje potpisivanje ugovora korak je u dobrom smjeru: INA je dobila koncesiju za Istražno područje DR–02 na temelju ozbiljne i kvalitetne ponude te smo zadovoljni što smo prepoznati kao pouzdan investitor. Otvorena nam je mogućnost da pokrenemo novi ciklus investicija u istraživanje novih polja u Republici Hrvatskoj i proširimo svoj portfelj. To je naravno bitno za rast naše kompanije, ali i cjelokupnog hrvatskog gospodarstva. Kada smo 2011. ostali bez istražnih koncesija, naše mogućnosti su bile jako ograničene. Ipak, uspjeli smo na postojećim proizvodnim poljima preokrenuti trendove i povećati proizvodnju, čime smo pokazali da imamo i znanje i iskustvo te vjerujemo u uspjeh i u ovom projektu“, izjavio je Zoltán Áldott, predsjednik Uprave Ine.
Predsjednik uprave kanadske kompanije Vermilion, Anthony Morano zahvalio se premijeru i Vladi Republike Hrvatske na podršci u realizaciji investicija. „Vermilion je počašćen što je ovime postao dio hrvatskog gospodarstva i što će imati priliku postati dugoročan investitor u Republici Hrvatskoj. Mi vjerujemo u Hrvatsku i ovdje smo upravo radi vaše institucionalne sposobnosti kao i kvalitete vaših stručnjaka. Smatramo da istraživanje i eksploatacija ugljikovodika na kopnu ima veliki potencijal u koji ćemo uložiti najnaprednije tehnologije i utjecati na budući razvoj gospodarstva“, istaknuo je Anthony Morano.   

TAGOVI