SAD i Rusija zajedno u velikom nuklearnom projektu

Autor: I.T. Objavljeno: 20.07.2012. 🕜 11:39 Lokacija: Zagreb

Uskoro kreće projekt američko-ruskog reaktora, a isto tako i puni pogon NE Busher u Iranu, dok Češka zahtijeva više urana

SAD i Rusija su objavili da će najmanje jedan ruski nuklearni reaktor biti prerađen da koristi niskoobogaćeni uran do 2014. godine. Projekt je započeo sporazumom u 2010. godini, a sada je završila njegova prva faza. Dosad je već zatvoreno 9 od 27 istraživačkih reaktora u Rusiji koji koriste visokoobogaćeni uran. To je dio napora da se smanji opasnost od toga da opasni nuklearni materijal dođe u ruke terorista. U SAD-u je već 20 od 27 reaktora prerađeno da koristi niskoobogaćeni uran, a te će se aktivnosti užurbano nastaviti do kraja, objavilo je američko Ministarstvo energetike (USDoE), javlja novinska agencija UPI.
Istodobno je čelnik ruske tvrtke Atomenergoproekt izjavio da će NE Bushehr u Iranu početi raditi punom snagom u kolovozu 2012. godine. Njezinu su gradnju započele njemačke tvrtke koje su rad prekinule zbog revolucije 1979. godine. Izgradnja je nastavljena 1995. s ruskim tvrtkama, ali je nakon toga zaustavljena na 7 godina zbog financijskih problema i pritisaka Zapadnih zemalja. Početkom rujna 2011. godine je puštena u rad i od tada je postupno povećavala opterećenje, javlja ruski portal 'Oil and Gas Eurasia'.
Uz to, češka vlada je odobrila produljenje radnog vijeka rudnika urana radi podrške nuklearnom programu, iako se ekološki aktivisti protive takvim planovima. Nadalje, premijer Petr NEČAS je najavio i potragu za lokacijama za otvaranje novih rudnika. Vlada planira do 2024. godine sagraditi još najmanje dva reaktora čime bi se njihov broj povećao sa 6 na 8, dok se u daljim planovima razmatra mogućnost gradnje još 2 nova. Češki rudnik Rozna jedini je rudnik urana u Srednjoj Europi. Nalazi se oko 160 km jugoistočno od Praga, a prošle je godine proizveo 224 t urana. Osim u Češkoj, u Europskoj uniji rudnik urana postoji još samo u Rumunjskoj, javlja češki dnevnik 'AZ Family'.

TAGOVI