Saudijsko-njemačko partnerstvo za baterije

Autor: B.L. Objavljeno: 15.05.2019. 🕜 08:57 Lokacija: Freudenstadt (Njemačka)

U fokusu projekta je pohrana energije u vanadijevim redoks-baterijama

Jedna njemačka i dvije saudijske tvrtke udružile su snage na razvoju rješenja na području vanadijevih redoks-baterija (VRFB). Radi se o njemačkom proizvođači energetske opreme i postrojenja Schmid Group, saudijskom investicijskom fondu Nusaned Investment (u vlasništvu kemijske skupine SABIC) i saudijskoj tvrtki RIWAQ. 

Zajednička tvrtka bit će osnovana u Saudijskoj Arabiji s ciljem proizvodnje i razvoja tehnike VRFB. Očekuje se da bi ona trebala preuzeti vodeće mjesto na svijetu u području razvoja i proizvodnje velikih baterijskih sustava za pohranu energije temeljenih na vanadijevim baterijama (umjesto litij-ionskih, koje se do sada najviše koriste). 

Time će se ujedno ostvariti vizija o gospodarskoj diverzifikacije Saudijske Arabije do 2030. godine, odnosno dosezanja snage postrojenja na obnovljive izvore od čak 57,5 GW. U skladu s time, očekuje se da novi proizvodni pogoni budu započeli s radom već 2020. godine. Tako bi njezini proizvodi mogli biti korišteni već u ambicioznim saudijskim projektima u području zgradarstva i turizma kao što su Neom i Red Sea, izvijestila je Schmid Group.

TAGOVI