Naslovnica   →Energetsko gospodarstvo

Snižen kreditni rejting HEP-a

Autor: N.D. Objavljeno: 24.09.2012. 🕜 08:23 Lokacija: Zagreb

HEP u krizi kao rezultat dugotrajne suše i nemogućnosti financiranja investicijskog ciklusa

Agencija Moody's snizila je u petak rejting Hrvatske elektroprivrede (HEP) s Ba1 na Ba2, te potvrdila njegovu negativnu prognozu. "Sniženje rejtinga odražava značajan pritisak što ga na HEP-ovu likvidnost stvaraju visoki udio kratkoročnog duga u ukupnom teretu dugova, zahtjevni profil dospijeća dugoročnog duga i potreba HEP-a za značajnim novim financiranjem radi realizacije opsežnog investicijskog programa", rekao je potpredsjednik Moody'sa i vodeći analitičar za HEP-a, Richard Miratsky. 
Dodaje i da je Moody's zadržao negativnu prognozu HEP-ova rejtinga, što odražava negativnu prognozu rejtinga Hrvatske, koji iznosi Baa3 na zaduživanje u domaćoj i stranoj valuti. Samostalna ocjena HEP-ove kreditne sposobnosti snižena je s 'ba3' na 'b1' i odražava činjenicu da je HEP iskoristio kompletan manevarski prostor u sklopu odobrenih kreditnih linija u 2012., ponajprije zbog oslabljenog generiranja novčanog priljeva uslijed dugotrajne suše, navode u Moody'su. Suša je značajno ograničila HEP-ovo korištenje hidroenergetskih kapaciteta, te je ta kompanija bila prisiljena pojačati proizvodnju energije iz termoelektrana i uvoz struje kako bi podmirila domaću potražnju. 
To je povećalo HEP-ove troškove, oslabjelo generiranje novčanog priljeva i prenapregnulo likvidnost, ističe se, između ostaloga, u priopćenju Moody'sa. Dodatno opterećenje za likvidnost predstavlja opsežan investicijski plan, kao i isplata značajne dividende u 2011., u iznosu od 493 milijuna kuna, pa kompanija ostaje uvelike ovisna o neograničenom pristupu bankarskom financiranju. U Moody'su upozoravaju i da će se HEP, s obzirom na aktualno nepovoljno gospodarsko okruženje u Hrvatskoj i Europi, općenito suočiti s velikim izazovima pri pokušaju da financira investicije i povrat duga koji dospijeva na naplatu. S obzirom na negativnu prognozu, Moody's napominje da je ograničen potencijal za podizanje rejtinga HEP-u u idućih 12 do 18 mjeseci. 
Negativna prognoza rejtinga odražava činjenicu da bi sniženje rejtinga Republike Hrvatske vjerojatno rezultiralo sniženjem HEP-ova rejtinga. Rejting bi mogao biti dodatno snižen ako HEP ne uspije u iduća dva do tri mjeseca osigurati planirano srednjoročno do dugoročno financiranje, kao i ako se osjetno pogorša njegov kreditni profil, kaže se, uz ostalo u Moodys'ovu izvješću koje prenosi SEEbiz.

TAGOVI