Već šesti uspješni SUPEUS Case Study

Autor: B.L. Objavljeno: 15.12.2016. 🕜 12:47 Lokacija: Zagreb

Studentski timovi suočili su se na rješavanju zadataka iz područja elektromobilnosti, zaštite od požara i dizalica topline

U tjedan dana, 5. - 9.12.2016. godine u tri radionice, na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, Fakultetu strojarstva i brodogradnje i Arhitektonskom i Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu već je šesti put održanu studentsko natjecanje SUPEUS Case Study. Radionice su se sastojale od dva dijela: u prvom su studenti slušali predavanja stručnjaka iz područja energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora i održive gradnje, dok su u drugom dijelu podijeljeni u timove rješavali zadatak vezan za predstavljene teme. Na svakoj radionici najbolji timovi osvojili su vrijedna putovanja, a tim s najviše osvojenih bodova na sve tri radionice osvojio je i posebnu nagradu.
Tema koja je objedinila sve tri radionice bila je 'Inženjerski koncepti u projektiranju'. Prva radionica održana je na FER-u pod nazivom 'Proračun pogona električnog vozila za određenu rutu', pri čemu je zadatak osmislio prof. dr. sc. Mario VARŽIĆ, dipl. ing, koji je i sam u svoj auto ugradio električni pogon. Radionica na Arhitektonskom i Građevinskom fakultetu za temu je imala 'Energetsku obnovu zgrada i zaštitu od požara', pri čemu je uvodno predavanje održao Milan CAREVIĆ, dipl. ing, a cilj radionice bio je podići razinu svijesti o sigurnosti u slučaju požara, što je često zapostavljeno i u školovanja i u praksi. Treća radionica održana je na FSB-u, pri čemu je tema bila 'Rad dizalice topline u sezoni grijanja', a predavanje je održao Luka BOBAN, mag. ing. mech.
Cilj cijelog projekta, koji se već tradicionalno organizira svake godine, je približiti studentima konkretne primjere problema i zadataka iz prakse te ih na zanimljiv i jednostavan način, uz pomoć stručnih predavača, upoznati s aktualnim temama iz područja kojima se bavi SUPEUS. Podjelom studenata u timove potiče se interdisciplinarni timski rad, što većinom nije slučaj tijekom redovnog školovanja. 
Pobjednici pojedinih radionica bili su:
• na Arhitektonskom i Građevinskom fakultetu: Tim Vatrogasac Sam (Ivana TRČAK i Mateja ROGULJ)
• na FER-u: Tim FDM (Filip SLATINA, Dino JAKŠIĆ i Marin VUKOVOJAC)
• na FSB-U: Tim Freoni (Katia RITOŠA, Danijel ZADRAVEC i Janko LEVAČIĆ).
Uz to, interdisciplinarni pobjednik bio je Tim PLUSZAMINUS (Ante MASTELIĆ, Toni VUKŠA i Marin LJUBAN), a kako je ENERGETIKA MARKETING bila pokrovitelj i ovogodišnjeg skupa, svi članovi tima dodatno su nagrađeni jednogodišnjom pretplatom na časopis EGE i knjigom 'Priručnik za ventilaciju i klimatizaciju'

TAGOVI