Započela plinofikacija Splitsko-dalmatinske županije

Autor: B.L. Objavljeno: 23.12.2013. 🕜 14:54 Lokacija: Dugopolje

S pravom se može reći da su sudionici četvrte po redu Plinske energetske konferencije, održane sredinom studenoga prošle godine, bili sudionici povijesnog događaja. Naime, u sklopu stručnog izleta organiziranog drugoga dana Konferencije, svi su imali prigodu prisustvovati svečanom obilježavanju početka radova na izvođenju distribucijske mreže za prirodni plin u Dugopolju.

Prva Plinska energetska konferencija održana je u studenom 2007. godine, kada je prirodni plin u Dalmaciji još bio 'mislena imenica'. Unatoč tome, privukla je veliku pozornost javnosti, što je nastavljeno i u narednim godinama, čemu se ne treba mnogo čuditi jer su u tom razdoblju ostvareni uistinu golemi koraci u hrvatskom plinskom gospodarstvu, a i plin je konačno stigao do Istre, Gorskog kotara, Like i Dalmacije. Ipak, još je mnogo toga što treba učiniti kako bi potrošači u svim tim, do sada neplinoficiranim dijelovima Hrvatske mogli koristiti sve prednosti prirodnog plina kao ekološkog i (unatoč svemu) ekonomičnog energenta.
O svemu tome, ali i o brojnim novostima iz hrvatskog plinskog gospodarstva bilo je riječi i na 4. plinskoj energetskoj konferenciji koja je u dva dana održavanja, 14. i 15. studenoga prošle godine, u hotelu 'Le Méridien Lav' u Podstrani pokraj Splita okupila oko 100 sudionika.


Slike govore više od tisuću riječi

No, u svakom slučaju, 'kruna' Konferencije bila je obilazak gradilišta na plinofikaciji Dugopolja. Naime, u neposrednoj blizini rotora na križanju silaska s autoceste A1 i državne ceste D1 započeli su građevinski radovi na gradnji distribucijske mreže u Poslovnoj zoni Dugopolje, a time ujedno i na plinofikaciji Splitsko-dalmatinske županije. Dakako, pri tome je održana prigodna svečanost na kojoj su, osim brojnih sudionika Konferencije, bili nazočni i visoki predstavnici Splitsko-dalmatinske županije na čelu sa županom, Zlatkom ŽEVRNJOM, dipl. oec. i Općine Dugopolje na čelu s načelnikom, Stankom BALIĆEM, prof. te koncesionara za gradnju distribucijske plinske mreže i distribuciju prirodnog plina u tri dalmatinske županije, tvrtke EVN Croatia plin, na čelu s direktorom, Wernerom CASAGRANDEOM, dipl. oec.


Čelnik EVN-a nije skrivao oduševljenje početkom radova

I krenulo je... prigodnim zatrpavanjem prvih lopata

Valja napomenuti da su ti radovi započeli svega šest mjeseci nakon što je puštanjem u pogon obližnje mjerno-regulacijske stanice Split, na cesti od Dugopolja prema Koprivnom, konačno dovršena gradnja magistralnog plinovoda Dugopolje - Split. Isto tako, treba naglasiti da se očekuje da će prvi korisnici prirodnog plina na području Splitsko-dalmatinske županije na distribucijsku mrežu biti spojeni već na proljeće ove godine, pri čemu je posebno važno da se radi upravo o poslovnim korisnicima, ujedno i 'stanarima' jedne od najpropulzivnijih gospodarskih zona u Hrvatskoj.
U skladu s time, čelnik EVN Croatia Plina je u svojem obraćanju okupljenima s pravom napomenuo da "Dalmacija napokon ima povoljan, pouzdan, siguran i ekološki prihvatljiv izvor energije", ali i da tvrtka "s nestrpljenjem očekuje prve korisnike i nastavak gradnje plinovoda u Splitsko-dalmatinskoj županiji".


Prvi metri cijevi već su položeni...

... a ostatak cijevi već čeka na ukopavanje

TAGOVI