Toplinarske tvrtke u škripcu lokalne samouprave

Autor: Nina DOMAZET Objavljeno: 14.03.2012. 🕜 15:01 Lokacija:

Toplinarske tvrtke nužno moraju povećati cijenu grijanja koju nisu mijenjale od 2009. a energenti su im u međuvremenu višestruko poskupili. Lokalna samouprava koja im mora odobriti poskupljenje na to ne klima s odobravanjem.

Nekoliko tvrtki u toplinarskoj djelatnosti nadaju se da će im lokalna samouprava u idućoj godini odobriti poskupljenje grijanja. Poskupljenje od 31,5% za građane i 17,9% za gospodarstvo zatražila je Toplana iz Karlovca, Grijanje Varaždin zatražilo je poskupljenje od 24%, a toplinska energija mogla bi poskupiti i u Rijeci, do 20%, bar je tako prije koji mjesec najavio riječki gradonačelnik. Gradsko vijeće Varaždina uoči Božića odbilo je poskupljenje iako je HERA za njega dala pozitivno mišljenje. U trenutku pisanja ovog komentara ostali još nisu imali informacija, a kako je sezona grijanja u punom jeku gubici se gomilaju.

Dio toplinarskih tvrtki, doznajemo, odustao je od predaje zahtjeva za povećanjem cijene usluge, jer im se prema tarifnim pravilnicima kao bazna godina za izračun troškova kojim trebaju pravdati poskupljenje, priznaje 2009.. Plin, koji glavnina troši, samo ove godine poskupio je više od 50 posto, poskupilo je i lož ulje, a toplinarske tvrtke svoje cijene nisu dizale od početka 2009. godine. Odobrenje za povećanje cijena koji su neki dobili u proljeće od Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) Vlada je srušila, dapače, iskoristila ga je za formalno rušenje Upravnog vijeća i predsjednika HERA-e. u HERA-u su došli novi ljudi a ta pozitivna mišljenja ostala su mrtvo slovo na papiru.

Na razini te gospodarske grane računa se da je toplinarska djelatnost podcijenjena 30 do 40%. Toliko bi, naime, cijena toplinske energije trebale ići gore kako bi te tvrtke bile na nuli, bez pokrića gubitaka u prethodnim godinama i investicijskog održavanja. Država je prije pet godina preuzela na sebe da im odbrava cijenu njihove usluge, ne računajući da im cijena energenta kontinuirano raste i ne priznajući im automatizam povećanja usluge u skladu s povećanjem osnovnih troškova. Od 2006. godine gubici te djelatnosti mjere se u stotinama milijuna kuna, a u 2010. zbog velikog poskupljenja plina mogli bi biti rekordni. Toplinarci, koji su obveznici davanja javne usluge dižu kredite kod banaka kako bi stanovi ostali topli i kako bi imali čime platiti plin i lož ulje INA-i i električnu energiju HEP-u.

Glavnina koja posluje samostalno nema novaca za ulaganje u obnovu i modernizaciju kotlovnica i mreže, pa se čak može reći da su u još goroj situaciji od distributera plina koji nemaju čime širiti plinsku mrežu. S obzirom da im je drastično poskupio plin oni koji imaju mogućnost lože na nekvalitetni mazut onečiščujući zrak. Sve kako bi održali glavu iznad vode u ovim teškim vremenima. Ne mogu biti autistični i nastojati novom cijenom pokriti gubitke u proteklih pet godina, ali činjenica je da bi mogli doći u situaciju kad više neće imati čime plaćati račune. Za sada im je na sreću naplata usluge uglavnom vrlo dobra, nekima čak preko 80%, pa se nekako "gura", ali pitanje je do kada.

U listopadu država je odluku o određivanju cijena prebacila na lokalnu samoupravu koja se već javno izjasnila da bi najradije svima dala besplatno grijanje, jer to biračima lijepo zvuči. Uostalom, direktori toplinarskih tvrtki stavljeni su u nezavidan položaj jer se zbog lošeg poslovanja lako mogu naći na meti lokalnih političara koji baš i ne moraju imati sluha za razloge gubitaškog poslovanja. A zna se da je u tom slučaju lakše potpisati smjenu direktora nego svojim sugrađanima objašnjavati da grijanje mora poskupiti iz objektivnih razloga.

Na primjeru Varaždina pokazalo se da poskupiti toplinsku energiju zaista neće biti politički lako i zato se izgleda kupuje vrijeme, odgađa neminovno na štetu poslovanja toplinarskih tvrtki, možda za proljeće kad se gase radijatori. Računa se da cijena plina za gospodarstvo još nije dosegla svoj maksimum i da bi novo poskupljenje plina moglo uslijediti iza Nove godine. Jedino rješenje za toplinarsku djelatnost bilo bi priznati im automatizam određivanja cijene u skladu s cijenom energenta koji troše, a tarife bi trebao donositi energetski regulator. Možda bi trebalo razmisliti o uvođenju drugačije, niže cijene energenta za tu djelatnost jer se pokazuje da ona nije tržišna. Sad treba vidjeti hoće li Treći energetski paket unijeti kakve pozitivne promjene, kako za tu djelatnost, tako i za milijun građana koji se griju preko toplana, kako bi se socijalno najugroženijima omogućio neki jeftin energetski minimum.

TAGOVI