Novi sustav za ekološko grijanje i hlađenje!

Autor: Samsung Electronics Objavljeno: 05.12.2012. 🕜 12:18 Lokacija:

Samsungov sustav EHS je rješenje 'sve u jednom' koje koristi tehnologiju dizalice topline visoke učinkovitosti. Time se cijele godine može održavati ugodna temperatura u domu, uz niže troškove za hlađenje i grijanje! Riječ je o ekonomičnom i ekološkom rješenju koje ne samo što smanjuje potrošnju energije i emisije ugljičnog dioksida, već nudi i razne kombinacije za grijanje i hlađenje zrakom i vodom, koje mogu zadovoljiti različite korisnike tijekom sva četiri godišnja doba.

Ljudske aktivnosti u posljednja dva stoljeća utjecale su na povećanje emisija stakleničkih plinova, a posebice ugljičnog dioksida. Uz to, činjenica je da nafta kao najviše korišteno fosilno gorivo u posljednjih pola stoljeća (ujedno i jedan od glavnih uzročnika ranije spomenutih emisija) polako nestaje, zbog čega raste njezina cijena. Istodobno je podizanje cijena nafte uzrokovalo povišenje troškova za grijanje (ali i hlađenje) kućanstava, uz istodobno okretanje drugim, ponajviše obnovljivim izvorima energije.

Samsungov sustav EHS

Sustav EHS je novo Samsungovo ekonomsko i ekološko rješenje na osnovi dizalice topline koje omogućava grijanje, hlađenje (klimatizaciju) i pripremu potrošne tople vode iz samo jednog uređaja. Radi se o proizvodu čija se izvedba temelji na načelu 'sve u jednom' i obuhvaća dizalicu topline visoke učinkovitosti, koja zauzima jednako malo mjesta kao vanjska jedinica klima-uređaja, a ujedno štedi na troškovima pogona.


Ilustracija 1 - Tako sustav, pojednostavljeno prikazano, radi

Tijekom zime, sustav EHS u kombinaciji s podnim grijanjem brzo i učinkovito reagira na potrebe za grijanjem, a ljeti omogućava hlađenje kako bi se stvorilo ugodnije životno okruženje.
Istodobno se njime, zahvaljujući najvećoj radnoj učinkovitosti u usporedbi sa sličnim rješenjima, mogu sniziti troškovi pogona za do 1/3 u usporedbi s klasičnim sustavom grijanja koji kao izvor topline koristi zidni plinski kotao.

Što je dizalica topline?

Dizalica topline (ponekad nazivana i toplinskom pumpom ili toplinskom crpkom) je energetski učinkovit sustav koji koristi toplinu iz neposredne okolice (zraka, tla, vode) za grijanje i pripremu PTV-a. Pri tome je već dugo poznata činjenica da primjena dizalice topline kao osnovnog izvora topline za grijanje i pripremu PTV-a u kućanstvu predstavlja energetski učinkovito i ekološko rješenje.


Ilustracija 2 - Učinkovitost u usporedbi s klasičnim plinskim kotlom je značajno veća...

Dizalica topline koja kao toplinski ponor koristi okolni zrak i njegovu energiju prenosi u kuću pomoću odgovarajućeg prijenosnika (vode) i uz primjenu podnog grijanja omogućava se mnogo manja potrošnja električne energije i mnogo veći izlazni toplinski učin nego kod klasičnih plinskih kotlova. Tako za svakih 1 kW h ulazne električne energije dizalica topline može dati i više od 4 kW h izlazne toplinske energije. To znači da energetska učinkovitost izražena omjerom izlazne i ulazne energije iznosi čak 400%, što je mnogo bolje i od visokoučinkovitih sustava koji kao izvor topline koriste plinski kotao. Budući da klasični plinski kotlovi dosežu učinkovitost do 95%, oni troše više energije nego što mogu isporučiti.


Ilustracija 3 - ... dok su troškovi mnogo niži

Osnovne prednosti primjene sustava EHS

Korištenje dizalice topline kao osnovnog izvora topline za grijanje i pripremu PTV-a u kućanstvu je svakako energetski učinkovito i ekološko rješenje. Najvidljivija prednost pri tome je značajno snižavanje iznosa na računu za električnu energiju. U skladu s time, u Europskoj uniji su dizalice topline označene kao proizvodi koji iskorištavaju obnovljive izvore energije pa u brojnim zemljama njihovi korisnici mogu zatražiti vladine potpore ili povrat poreza pri ugradnji sustava grijanja s dizalicom topline.


Ilustracija 4 - Načini rada pri 'normalnom' i 'brzom' grijanju

Dizalice topline koje koriste zrak kao toplinski izvor mogu biti izvedene na dva osnovna načina:
• zrak - voda, što je idealan ekonomični sustav u kojem se toplina zraka iz okolice koristi za zagrijavanje vode koja se potom koristi u sustavu podnog grijanja ili za pripremu PTV-a
• zrak - zrak, što je rješenje koje omogućava udobnost brzim namještanjem stabilne razine temperature, a može se koristiti za hlađenje ljeti i grijanje zimi, pri čemu se kao prijenosnik energije do prostorija koristi zrak.


Ilustracija 5 - Uz primjenu sustava EHS ostvaruje se ugodna klima u cijelom kućanstvu...

U svakom slučaju, kao ogrjevna tijela sustava grijanja uz primjenu dizalica topline treba koristiti podnog grijanje. Radi se o rješenju koje se već dulje vrijeme smatra optimalnim za grijanje zatvorenih prostora, no uobičajeno je potrebno 4 - 8 h da bi se u cijelosti zagrijala prostorija. To je kod sustava EHS riješeno primjenom rješenja TDM koje se osniva na istodobnom upuhivanju toplog zraka u prostoriju. Riječ je, zapravo, o 'pametnom' prebacivanju načina rada između zrak - voda i zrak - zrak, pri čemu se vanjskoj jedinici omogućava da upravlja s obje funkcije, čime se snizuju troškove, a jedinice zauzimaju manje mjesta.

Inače, sustav EHS se može uklopiti s drugim uređajima i sustavima. Tako je moguće dodati spremnike za PTV, termostate, pumpe, solarne kolektore ili pomoćni zagrijač vode.


Ilustracija 6 - ... u stambenim prostorima...

Isto tako, treba još jednom naglasiti da je sustav poznat po svojoj učinkovitosti koja je na svjetskoj razini. Tako u kombinaciji s podnim grijanjem i toplinskim učinom 11 kW faktor grijanja (COP) iznosi 4,55, što znači da je moguće sniziti tekuće troškove u usporedbi s klasičnim plinskim kotlom za 33,3%. Uz to, s jednom vanjskom jedinicom koja omogućava funkcije zrak - voda i zrak - zrak, Samsungovo rješenje omogućava i uštede na početnim troškovima nabave i ugradnje, a zahtijeva i za 1/2 manji prostor za postavljanje, nego kada bi se postavljale dvije jedinice.

Također treba napomenuti da sustav EHS sadržava inverterski kompresor koji optimalno radi, ovisno o vanjskoj temperaturi, pružajući učinkovitost od 90% u izvedbi za grijanje pri temperaturama do -10°C, ali i pouzdanu zaštitu protiv smrzavanja do -20 °C.


Ilustracija 7 - ... i u kupaonici

Konačno, tehnologija pametnog korisničkog sučelja integrirana je u sustav EHS, omogućavajući jednostavnu kontrolu hlađenja i grijanja. Takva kontrola omogućava brz pristup podacima o potrošnji energije i nadzor svih drugih dijelova sustava grijanja i hlađenja (solarnih kolektora, pomoćnog kotla itd).

Više o Samsungovom sustavu EHS može se pronaći u elektroničkom katalogu (na engleskom jeziku), a upiti se također mogu poslati na e-mail.

TAGOVI