Još energije iz vjetra u Srednjoj i Istočnoj Europi

Autor: I.T. Objavljeno: 06.02.2013. 🕜 14:14 Lokacija: Zagreb

EWEA prognozira da će do 2020. godine vjetroelektrane postati značajan izvor energije u zemljama Srednje i Istočne Europe

Europska udruga za energiju vjetra (EWEA) u zadnjem izvješću prognozira da će do 2020. godine vjetroelektrane postati značajan izvor energije u Srednjoj i Istočnoj Europi. Da bi se ostvario rast tog sektora, nužno je da zemlje Srednje i Istočne Europe donesu stabilne propise, koje za sada nemaju, primjerice, Češka, Mađarska i Bugarska. Izvješće navodi planove 12 novih članica Europske unije koji pokazuju da bi sa 6,4 GW u 2012. godini ukupni kapaciteti vjetroelektrana trebali do 2020. dosegnuti 16 GW. To bi zadovoljilo potrebe 9 mil. kućanstava, javlja britanski portal 'Silobreaker'.
Istodobno je španjolska graditeljska tvrtka Copisa najavila da će u Rumunjskoj izgraditi vjetroelektranu snage 80 MW koju financira španjolska energetska tvrtka Iberdrola. Radi se o poslu vrijednom 8 mil. eura, a Copisa će u idućih 5 mjeseci instalirati 32 vjetroturbine pojedinačne snage 2,5 MW  te izgraditi 25 km pristupnih cesta. Nakon gradnje prve dvije faze VE Mihai Vitezu u pokrajini Dobrudža, to je treća vjetroelektrana koju Copisa gradi u Rumunjskoj, javlja rumunjski portal 'Romania Insider'.

TAGOVI