Pohrana energije sve je češća širom svijeta

Autor: B.L. Objavljeno: 08.06.2017. 🕜 11:01 Lokacija: Nashua, New Hampshire (SAD)

Od golemog zamašnjačkog sustava u Velikoj Britaniji, do baterijskog sustava na tihooceanskom otoku

Američki portal 'Renewable Energy World.com' je izvijestio o zanimljivim projektima za pohranu električne energije koji se ostvaruju širom svijeta.
Tako će uskoro na elektroenergetsku mrežu biti priključen najveći europski i prvi britanski zamašnjački sustav za pohranu energije. Riječ je o projektu koji će olakšati uravnotežavanje proizvodnje i potražnje električne energije, koji su zajednički razvili stručnjaci i znanstvenici Sveučilišta u Sheffieldu i njemačkih tvrtki Schwungrad Energie, Adaptive Balancing Power i Freqcon. Projekt je vrijedan 4 mil. eura, od čega je 2,9 mil. eura pokriveno iz europskog programa 'Obzor 2020', a cilj mu je razviti inovativni zamašnjački hibridni sustav za pohranu energije kako bi se olakšalo upravljanje i pogon europskog elektroenergetskog sustava.
Na drugoj strani svijeta, na otoku Guamu usred Tihog oceana lokalna elektroenergetska tvrtka GPA donijela je odluku o ugradnji dva baterijska sustava za pohranu energije čime će se smanjiti prekidi napajanja električnom energijom koji su uzrokovani sve većom proizvodnjom iz obnovljivih izvora i primjenom netomjerenja tako proizvedene električne energije. Opremu će isporučiti japanski proizvođač takvih rješenja LG CNS, a projekt je vrijedan 43 mil. dolara. Jedan sustav imat će radne značajke 24 MW i 6 MW h, bit će postavljen u selu Agana i služit će za regulaciju frekvencije, dok će drugi imati radne značajke 16 MW i 16 MW h, bit će instaliran u sklopu trafostanice u selu Talofolo i služit će za poboljšano preuzimanje proizvodnje iz obnovljivih izvora, točnije iz obližnje sunčane elektrane koja je također spojena na tu trafostanicu. Oprema bi trebala biti isporučena i ugrađena prema načelu 'ključ u ruke' u narednih 12 mjeseci. 

TAGOVI