Svi su protiv Nacionalnog akcijskog plana za OIE

Autor: N.D. Objavljeno: 03.10.2013. 🕜 16:10 Lokacija: Zagreb

U MINGO kažu da Nacionalni akcijski plan za OIE nije obvezujuć ali daje smjernice

Novi Zakon o obnovljivim izvorima energije, zajedno s podzakonskim propisima bit će doneseni do kraja iduće godine, a u Ministarstvu gospodarstva intenzivno se radi na novom Tarifnom sustavu za OIE, rečeno je na Energetskoj konferenciji na Zagrebačkom velesajmu. Naišavši na brojne kritike okupljenih na račun Nacionalnog akcijskog plana za OIE, koji limitira razvoj obnovljivaca Sanja Ivelj iz MINGO-a kazala je da će taj dokument biti donesen do kraja mjeseca. "Afirmativni smo prema Suncu, ali uvidom u Registar OIEKPP preispitali smo neke specifične udjele obnovljivih izvora energije, koje smatramo nerealnima", objasnila je ona i dodala da taj dokument nije obvezujuć, ali daje smjernice. 
Željko Sučić, direktor Šumske biomase, tvrtke Hrvatskih šuma rekao je da je ta tvrtka na natječaju ugovorila isporuku 700.000 t biomase na 14 godina prema 24 ugovora, od čega je u 19 slučajeva riječ o kogeneracijama. Ukupno, Hrvatske šume godišnje raspolažu s dodatnih 100.000 t biomase. "Pitanje je hoće li svi projekti biti realizirani, a ionako postoji rezerva", naglasio je Sučić na panelu o OIE. Cijene drvne sječke i ogrijevnog drva znatno su manje nego u inozemstvu, na što je predsjednik HSUSE-a Ljubomir majdandžić odvratio da bi država trebala zabraniti izvoz sirovog drveta, pa bi se u poluproizvodima i proizvodima od drveta otvorilo 50.000 radnih mjesta. Herman Seidl, direktor Agrokor energije najavio da će ta tvrtka u pet bioplinskih postrojenja ukupno zbrinuti 450.000 t životinjskog izmeta. "Lani je 1 MW bioplinskog postrojenja stajao je između 4,5 do pet milijuna eura, iduće godine ta će cijena pasti na 3,2 do 3,5 milijuna, a za par godina bit će to oko 3 milijuna eura, što ulaganje u bioplin čini itekako isplativim", rekao je Seidl. 
Riječi je bilo i o prihvatu OIE u elektroenergetsku mrežu, pa su iz HOPS-a iznijeli podatak o ukupno 246 MW vjetroelektrana u pogonu i 162 MW u izgradnji. "Kvota za vjetroelektrane od 400 MW je fizikalna veličina, a ne administrativna barijera", konstatirao je Dragutin Mihalec iz HOPS-a. Postavljeno je pitanje kako spriječiti spekulacije u projektima OIE, a sudionici su se složili da bi zainteresirani za ulaganje u OIE trebali platiti akontaciju na priključak, pa ako ga ne realiziraju sredstva bi ostala za razvoj mreže. 

TAGOVI