Četiri američke savezne države okreću se elektromobilnosti

Autor: B.L. Objavljeno: 19.08.2020. 🕜 12:11 Lokacija: Tulsa, Oklahoma (SAD)

Do 2030. čak 20% vozila u Koloradu, Minnesoti, Novom Meksiku i Wisconsinu bit će električno

Američka elektroenergetska tvrtka Xcel Energy objavila je ambiciozan plan, prema kojem bi na području SAD-a koje pokriva do 2030. godine omogućila primjenu čak 1,5 mil. električnih vozila. To odgovara udjelu od 20% svih vozila na području četiri savezne države na kojima tvrtka posluje: Kolorada, Minnesote, Novog Meksika i Wisconsina, a spomenuti je broj čak 30 puta veći od njihovog broja danas. 

Plan uključuje pokretanje i razvoj partnerstava, programa i usluga kojima će se povećati elektrifikacija prometa. Neki od njegovih dijelova su poticanje izgradnje i primjene kućnih punionica električnih vozila, povećanje pristupačnosti električnim vozilima za sve kategorije kupaca, ubrzavanje elektrifikacije flotnih vozila i povećanje mogućnosti za punjenje vozila na javnim mjestima. U takve projekte u suradnji s lokalnim zajednicama Xcel namjerava uložiti 300 mil. dolara. 

Očekuje se da bi se, ako se plan ostvari, emisije ugljičnog dioksida od 2030. godine mogle smanjiti za oko 5 mil. t godišnje. Istodobno bi vozači samo na osnovi razlike u cijeni električne energije i fosilnih goriva u SAD-u mogli uštedjeti oko 1 mlrd. dolara godišnje. 

I sama tvrtka će elektrificirati svoj vozni park. Tako bi sva osobna službena vozila do 2023. trebala biti električna, dok je za sva ostala vozila (dostavna i servisna vozila i kamione) taj rok 2030. godine, objavio je američki energetski portal 'Renewable Energy World'.

TAGOVI