Električnim vozilima kroz povijesnu jezgru Šibenika

Autor: A.H. Objavljeno: 19.01.2016. 🕜 09:44 Lokacija: Šibenik

Cilj projekta je testiranje potreba za prijevozom u pješačkoj zoni

U Šibeniku, u sklopu projekta INTERMODAL, predstavljen je pilot projekt prijevoza vozilima na električni pogon u povijesnoj jezgri. Projekt je namijenjen građanima i poduzetnicima koji žive i rade u središtu Šibenika, a cilj je testiranje potreba za prijevozom u pješačkoj zoni. Trajat će do 18. ožujka 2016. godine, a usluga prijevoza u tom će razdoblju za sve korisnike biti besplatna. Građani, obrtnici i poduzetnici koji žele koristiti usluge besplatnog prijevoza u središtu Šibenika mogu se radi dogovora i utvrđivanja termina prijevoza javiti na broj 091 120 1026. Pilot projekt prijevoza u povijesnoj jezgri Šibenika provodi Gradski parking. U funkciji dostave bit će dva električna vozila; Volkswagen UP i GOUPIL, malo radno vozilo nosivosti do 600 kilograma. Oba vozila iznimno su praktična zbog štedljivosti, bešumnog rada, nulte emisije ispušnih plinova, veličine i manevarskih sposobnosti. 
Nova usluga bit će iznimno dragocjena poduzetnicima za prijevoz robe i opreme do trgovina i ureda, a iznajmljivačima i hotelijerima za prijevoz prtljage gostiju. Očekuje se da će građani uslugu najčešće koristiti za dostavu većih predmeta, potrepština za kućanstvo, tehničke robe i sl. „Ovim projektom želimo unaprijediti kvalitetu života građana i mogućnosti poslovanja u srcu Šibenika, što je iznimno važno jer povijesnu gradsku jezgru vidimo kao veliki razvojni potencijal grada, osobito u turističkom smislu. Budući da se za prijevoz koriste električna vozila, riječ je o modelu koji poštuje okoliš, štedi energiju i neće ometati san stanovnika središta grada, jer su vozila bešumna.“, rekao je gradonačelnik Željko Burić prilikom predstavljanja. Projekt INTERMODAL (INTERmodality MOdel for the Development of the Adriatic Littoral zone) sufinancira Europska komisija u okviru programa IPA Jadranske prekogranične suradnje. Ukupna vrijednost projekta je 2.000.000,01 €. Vrijednost dijela projekta kojeg provodi Grad Šibenik je 200.000 €, od čega EU sufinancira 170.000 € (85%). 
Uz Grad Šibenik, u projektu sudjeluju Splitsko – dalmatinska županija i agencija Dunea (Dubrovačko – neretvanska županija) kao partneri iz Hrvatske. Talijanski partneri na projektu su regija Marche, regija Apulia, regija Emilia Romagnia, grad Ancona, grad Jesi i tvrtka Conerobus iz Ancone. Albaniju predstavlja Ministarstvo javnih radova i prijevoza i grad Vlora. Više informacija o projektu može se pronaći na internet stranici www.intermodality.eu, priopćeno je iz Grada Šibenika. 

TAGOVI