Novi elektrobrodovi za Krku

Autor: B.L. Objavljeno: 09.03.2020. 🕜 14:26 Lokacija: Šibenik

Dva električna katamarana proizvod su domaće brodogradnje

U Nacionalnom parku 'Krka' predstavljen je projekt uvođenja dva nova električna broda u skori promet po rijeci Krki. Riječ je o dva katamarana na električni pogon u ukupnoj vrijednosti 5,8 mil. kuna koji su izgrađeni u brodogradilištu Dalmont u Kraljevici.


Novi brodovi u prometu već od travnja

Novi brodovi nose imena 'Visovac' i 'Miljevci' i prve će putnike dočekati već početkom travnja 2020. godine. Nabavljeni su u sklopu projekta 'Nepoznata Krka: skrivena blaga gornjeg i srednjeg toka rijeke Krke', a vozit će po Visovačkom jezeru. To su ujedno prvi katamarani na električni pogon proizvedeni u Dalmontu. Duljina svakog broda je 14 m, a kapacitet po 50 putnika i dva člana posade, dok je na palubi osiguran i prostor za smještaj dvije osobe u invalidskim kolicima. Izgrađeni su od aluminija i za pogon koriste elektromotore i baterije koje omogućavaju autonomiju plovidbe do 8 h. Uz to, na krovnoj konstrukciji imaju ugrađeni fotonaponski sustav koji ljeti osigurava dodatnu autonomiju od 10 h.


Daljnji razvoj NP Krka

Kao što je spomenuto, nabavljeni su u sklopu šireg ekološkog projekta u NP Krka koji je sufinanciran iz Operativnog programa 'Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020.' Za taj su projekt iz Europskog fonda za regionalni razvoj odobrena bespovratna sredstva od 78,62 mil. kuna, dok ukupna vrijednost iznosi 80,06 mil. kuna. Projekt je prepoznala i Turistička zajednica Šibensko-kninske županije koja se priključila kao projektni partner. 

Osim nabave spomenutih ekoloških plovila, projekt obuhvaća niz infrastrukturnih intervencija u NP-u, osmišljavanje i uvođenje novih prezentacijskih i interpretacijskih sadržaja, uređenje pješačkih staza i unaprjeđenje sustava upravljanja sadržajima i posjećivanjem, izvijestila je Javna ustanova NP Krka.

TAGOVI