Značajna ulaganja japanskog proizvođača u baterije

Autor: B.O. Objavljeno: 26.10.2021. 🕜 08:32 Lokacija: Zagreb

Toyota namjerava uložiti čak 3,4 milijarde dolara u automobilske baterije

Toyota će uložiti približno 3,4 milijarde dolara u automobilske baterije u Sjedinjenim Američkim Državama do 2030. godine. Ovo ulaganje je usmjereno na razvoj i lokalizaciju proizvodnje automobilskih baterija, uključujući i one za baterijska električna vozila (BEV), a dio je globalnog ukupnog ulaganja od približno 13,5 milijarde dolara predviđenih za razvoj i proizvodnju baterija koje je Toyota Motor Corporation najavila prošlog mjeseca. 

Kako bi ostvarila lokalizaciju proizvodnje baterija, Toyota Motor North America je objavila i da će u SAD-u osnovati novu kompaniju i izgraditi tvornicu automobilskih baterija s Toyota Tsusho. 

Planirani početak proizvodnje je 2025. godine, a cijeli projekt uključuje ulaganje od približno 1,29 milijarde dolara do 2031. godine, što uključuje sredstva koja će se koristiti za kupnju i pripremu zemljišta te za izgradnju pogona Toyota procjenjuje kako će ovo ulaganje stvoriti 1.750 radnih mjesta u Americi.

 

Održivo i praktično 

"Srž Toyotine predanosti elektrifikaciji je postizanje dugoročne održivosti za okoliš, radna mjesta u SAD-u i potrošače", rekao je Ted Ogawa, glavni izvršni direktor u Toyota Motor North America. "Ovo ulaganje će nam pomoći pružiti pristupačnija elektrificirana vozila potrošačima u SAD-u, značajno smanjiti ugljični utisak i, vrlo važno, stvoriti još više radnih mjesta u Americi povezanih s budućnošću mobilnosti", dodao je. 

Dio aktivnosti nove kompanije će uključivati doprinos Toyotinim naporima za daljnjim razvojem i širenjem lokalnog lanca dobave i stručnosti u proizvodnji u vezi s litij-ionskim automobilskim baterijama. Ovaj pothvat će se prvo usmjeriti na proizvodnju baterija za hibridna električna vozila, priopćeno je iz tvrtke Toyota Croatia. Povrh toga, ovo je investicija u skladu sa strategijom Toyote Beyond Zero za stvaranjem pozitivnog utjecaja na planet i društvo, uključujući napredak u nastojanjima za postizanje ugljične neutralnosti na održiv i praktičan način.

 

Gorivni članci

Inače, Toyota je, kumulativno, prodala više od 18,7 milijuna elektrificiranih vozila, uključujući više od 4,5 milijuna u SAD-u. Električna vozila trenutno već čine gotovo 25 posto Toyotine prodaje u SAD-u, ali se očekuje da će taj udio narasti na gotovo 70 posto do 2030. godine. 

Radi zadovoljavanja rastuće potražnje, Toyota sustavno nastavlja širiti svoju ponudu elektrificiranih vozila, uključujući hibridna (HEV) i plug-in hibridna vozila (PHEV), vozila s gorivnim člancima (FCEV) te baterijska električna vozila (BEV), s današnjih 55 modela, na oko 70 modela do 2025. godine. Od tih 70 modela, 15 će biti BEV, uključujući sedam modela Toyota bZ (skraćenica Toyotine misije Beyond Zero). 

Do 2030. godine Toyota očekuje prodati dva milijuna vozila s nultom emisijom (BEV i FCEV) u svijetu, a u SAD-u očekuje prodati između 1,5 i 1,8 milijuna elektrificiranih vozila, uključujući modele ZEV (Zero Emission Vehicle - Vozilo s nultom emisijom).

TAGOVI