Eni pokreće 'Fleksibilni pristup europskom plinu'

Autor: I.T. Objavljeno: 15.07.2013. 🕜 14:22 Lokacija: Zagreb

Talijanski energetski div uvodi značajnu novost na europsko tržište plina

Talijanska energetska tvrtka Eni objavila je da pokreće program 'Fleksibilni pristup europskom plinu' namijenjen talijanskim i inozemnim operatorima plinskih tržišta. Novost programa je da će Eni pružati pristup neiskorištenim uvoznim kapacitetima međunarodnih plinovoda. Pretplatnici na taj program bi tako, osim plaćanja ograničenog inicijalnog fiksnog troška, mogli birati koji će mjesec zakupljivati ili ne transportni kapacitet po cijeni po kojoj ga plaća Eni, a za uslugu bi plaćali kada se za nju odluče. Taj program je povoljan za operatore jer rizik promjene cijene snosi Eni, a uz to, operateri sada mogu pristupati i drugim plinskim tržištima bez da moraju unaprijed plaćati velike iznose. To bi, zapravo, trebalo zamijeniti dosadašnje aukcije tranzitnih kapaciteta koji su zbog volatilnosti cijena plina i potrošnje nedavno zabilježili slab interes operatora. Uz to, program bi trebao omogućiti operatorima da više trguju na talijanskom plinskom tržištu.
Isto tako, Eni je najavio da planira početak istražnih bušenja u moru oko Cipra u drugoj polovici 2014. godine. Tvrtka je početkom 2013. godine potpisala ugovor s ciparskom vladom o istraživanju ugljikovodika na tri offshore-koncesije, a na jednoj od njih radovi će početi 2014, javlja ruski portal 'Oil and Gas Eurasia'.
Istodobno, tvrtka planira investirati ukupno 895 mil. dolara u modernizaciju rafinerije nafte Gela na jugu Italije. Rafinerija za sada sama stvara 1/3 svih rafinerijskih gubitaka grupe Eni od 2009. godine do danas i prije je prerađivala 100 000 bbl/d nafte, ali ju je Eni zatvorio u ljeto 2012. da smanji gubitke. Tvrtka ne navodi kako će izgledati novi proizvodni miks, a očekuje se da će potpuno modernizirana rafinerija ponovno početi s radom 2017. godine i da će poslovati s dobiti, javlja američki časopis 'Hydrocarbon Processing'.

TAGOVI