Enijev LNG na Daleki istok, a američki - Amerikancima

Autor: I.T. Objavljeno: 14.01.2013. 🕜 15:29 Lokacija: Zagreb

Dok Eni potpisuje ugovore za isporuku LNG-a u Japan i Južnu Koreju, dio američkih tvrtki zahtijeva zabranu izvoza američkog LNG-a

Talijanska naftna i plinska tvrtka Eni potpisala je ugovor s južnokorejskom plinskom tvrtkom KoGas  i japanskom energetskom tvrtkom Chubu Electric Power o prodaji 28 tankera ukapljenog prirodnog plina ili ukupno 1,7 mil. t LNG-a za razdoblje 2013. - 2017. godine. Tim je ugovorom ENI ojačao poziciju na azijskom tržištu LNG-a, budući da je 2011. godine potpisao ugovor o isporuci 3,3 mil. t LNG na japansko tržište, javlja ruski portal 'Oil and Gas Eurasia'.
Istodobno je skupina velikih američkih industrijskih proizvođača osnovala koaliciju  za lobiranje protiv neograničenog izvoza LNG-a iz SAD-a, što bi po njima, naštetilo američkom gospodarstvu. Koalicija America's Energy Advantage, koja uključuje divove kao što su Dow Chemical, Alcoa , CelaneseNucor  i sl. smatra da bi SAD trebao pažljivo razmotriti davanje dozvola za izvoz LNG-a. Veliki rast proizvodnje plina iz škriljaca donio je konkurentsku prednost američkom gospodarstvu koje koristi 40% domaćeg plina. Velika žurba za izvozom plina, tvrdi Koalicija, ugrozila bi 800 mlrd. dolara vrijedne investicije koje su planirane za domaće proizvodne pogone i industriju, javlja novinska agencija UPI.

TAGOVI