Gazprom u ofanzivi

Autor: I.T. Objavljeno: 01.03.2012. 🕜 12:16 Lokacija: Moskva (Rusija)

Gazprom tuži Litvu, Gazprom Neft povećava rezerve, Nord Stream je nagrađen, a o South Streamu se pregovara s Bugarskom

Ruska plinska tvrtka Gazprom je podnijela tužbu međunarodnom arbitražnom sudu protiv litvanske vlade. Kako je objavio, time želi zaštiti svoje investicije u Litvi. Koliko se doznaje, tu je vijest donio predstavnik Gazproma na sjednici uprave litvanske tvrtke Lietuvos Dujos dok se raspravljalo o podjeli imovine. Lietuvos Dujos je glavna plinska tvrtka u Litvi, a suvlasnici su njemačka energetska tvrtka E.ON Ruhrgas s 38,9%, Gazprom s 37,1% i Litva sa 17,7%, javlja ruski portal 'Voice of Russia'.

Istodobno je rusko-njemačka tvrtka Nord Stream dobila je za plinovod Sjeverni tok nagradu za 'Plinovod godine' koju je dodijelila Europska plinska konferencija. Nagrada je dodijeljena zbog toga što se plinovod uključio u europski plinski sustav na vrijeme i u okviru predviđenog proračuna čime je doprinijeo europskoj energetskoj sigurnosti, javlja ruski portal 'Oil and Gas Eurasia'.

Uz to, ruska naftna tvrtka Gazprom Neft je objavila kako su u 2011. njezine dokazane i vjerojatne rezerve prema međunarodnom standardu PRMS dosegnule 11 577 mlrd. bbl nafte i 445,14 bil. m3 plina. U usporedbi s 2010. godinom, rezerve ugljikovodika su porasle za 8,8% ili na 1145 mlrd. bbl ekvivalenta nafte.

Isto tako, izvršni direktor Gazproma stigao je u Bugarsku, gdje će s predstavnicima bugarske vlade o cijeni prirodnog plina i realizaciji plinovoda Južni tok. Bugarska vlada očekuje da će osigurati niže cijene plina, poput Francuske, Njemačke, Slovačke i Turske. Kako je Gazprom ranije objavio, postoji mogućnost da cijene za europske kupce budu niže do 10%, no sada se žuri da osigura sve preduvjete za što uspješniji početak radova na izgradnji plinovoda, što je predviđeno za prosinac 2012. godine. Plinovod bi trebao biti pušten u rad 2015. godine, a prevozio bi do 63. mlrd m3 ruskog plina preko turskih teritorijalnih voda u Crnom moru i Bugarske, do Austrije. Budući da će važna sekcija plinovoda ići upravo preko Bugarske , vlada želi od ruske strane dobiti veće ekonomske povlastice, javlja bugarski dnevnik 'Novinite'.

TAGOVI