Je li počeo ruski plinski odgovor?

Autor: I.T. Objavljeno: 11.09.2014. 🕜 12:55 Lokacija: Zagreb

Zemlje EU-a pripremaju se za prekid isporuka ruskog plina

Poljska naftna i plinska tvrtka PGNiG objavila je kako su isporuke plina od ruske plinske tvrtke Gazprom za 24% manje od naručenih količina. Prvi pad u isporuci uočen je 8.9.2014. godine, a tvrtka je nastojala utvrditi razloge, budući da nije jasno radi li se samo o tehničkim ili komercijalnim razlozima. PGNiG je objavio i da je razliku u isporučenom plinu nadoknadio isporukama iz drugih izvora, dok je nepotvrđeni izvor iz Gazproma objavio kako je "u tijeku proces verificiranja informacije" javlja bugarski portal 'Focus'.
Istodobno je češka podružnica njemačke energetske skupine RWE objavila kako ne uočava redukciju u isporukama ruskog prirodnog plina za Češku. RWE je najveći uvoznik plina u Češkoj, a objavu je dala upravo nakon medijskih napisa o smanjenju isporuka plina za Poljsku, javlja češki dnevnik 'Prague Monitor'.
Zbog svega toga, u nacrtu izvješća europskog Savjeta za energetsku sigurnost stoji da bi Europska unija mogla uvesti izravnu institucionalnu kontrolu nad energetskim sektorom ako dođe do prekida isporuka ruskog prirodnog plina. U tom se izvješću navodi kako tržišne mjere za regulaciju plinskog tržišta neće biti dovoljne ako dođe do ozbiljnih problema u opskrbi ruskim plinom te da će trebati uvesti mehanizme koji će omogućiti najbolje korištenje plinskih skladišta i terminala za ukapljeni prirodni plin (LNG). Njihov je ukupni kapacitet oko 200 mlrd. m3, ali ga se koristi samo 20% jer mnoge tvrtke prodaju plin u Aziji i Južnoj Americi. Osim toga, EU planira pojednostavniti postupak natjecanja za kupnju virtualnih reverzibilnih količina plina pa bi, npr. Slovačka, kupujući ruski plin iz Njemačke, mogla uzeti tu količinu plina izravno iz glavnog plinovoda bez čekanja da plin prvo stigne u Njemačku.  To će prisiliti Gazprom da pripremi tzv. flat cijene plina za zemlje koje mogu kupiti virtualne reverzibilne količine plina ili da u ugovor unesu klauzulu tzv. uzmi-ili-plati 100%. Općenito, strategija EU-a je da se smanji korištenje fosilnih goriva, prije svega plina, povećavajući energetsku učinkovitost i prelazeći na obnovljive izvore. EU će također poticati formiranje cijena plina na tržišnim osnovama, a ne vezanjem uz cijenu nafte, javlja ruski portal 'Oil and Gas Eurasia' .

TAGOVI