Krenuo plin iz škriljaca u Poljskoj

Autor: I.T. Objavljeno: 22.03.2013. 🕜 15:25 Lokacija: Zagreb

Iz PGNiG-ove bušotine prvi put je potekao poljski plin iz škriljaca, a istodobno Velika Britanija priprema povlastice za plin iz škriljaca

Poljska naftna i plinska tvrtka PGNiG je objavila da je na bušotini Lubocino-2H potekao plin iz škriljaca, što je prvi takav slučaj u Poljskoj. Ispitivanje je u tijeku pa još nije jasno koliko novootkriveno nalazište sadrži plina, a prvi pouzdaniji rezultati mogli bi se dobiti uskoro. Ta vijest bi mogla ohrabriti investitore da ulože u razvoj plina iz škriljaca u Poljskoj, javlja poljski dnevnik 'Warsaw Business Journal'.
Istodobno je u britanskom parlamentu predstavljen prijedlog britanske vlade prema kojem će se za proizvodnju plina iz škriljaca u Velikoj Britaniji davati 'velikodušne' porezne olakšice. Razvoj plina iz škriljaca predstavlja za Veliku Britaniju jednu od najvažnijih energetskih poluga za ostvarenje energetske sigurnosti pa će proizvođači koji prije počnu ulagati u proizvodnju plina iz škriljaca biti više nagrađeni olakšicama. Takav je prijedlog naišao na proteste ekoloških aktivista pa Greenpeace smatra da vlada s jedne strane smanjuje javne usluge zbog nedostatka novaca, dok istovremeno s druge strane poklanja porezne olakšice industriji fosilnih goriva, što nije u redu prema britanskim kućanstvima u trenutku kada stručnjaci navode kako hidrauličko frakturiranje neće sniziti račune za energiju, javlja novinska agencija UPI.

TAGOVI