Ništa od 'zlata za iranski plin'

Autor: I.T. Objavljeno: 28.11.2012. 🕜 15:15 Lokacija: Zagreb

SAD se oštro protivi bilo kakvom poslovanju s Iranom pa će prisiliti Tursku da prestane s kupnjom iranskog plina za zlato

Američki Senat  priprema uvođenje novih sankcija protiv Irana i zemalja koje s njim trguju. To bi obuhvatilo i trgovinu plemenitim metalima čime bi se stalo na kraj turskom zaobilaženju sankcija i plaćanja zlatom za iranski plin. Naime, Turska za iranski plin uplaćuje potreban iznos na posebne račune otvorene u turskim bankama u ime iranskih distributera. Budući da zbog sankcija iranske tvrtke ne mogu povlačiti novac iz stranih zemalja, one u Turskoj tim novcem otkupljuju zlato i odvoze ga u Iran. To nije moglo proći nezamijećeno u SAD-u, budući da je izvoz zlata i dragog kamenja iz Turske u prvih 7 mjeseci 2012. godine dosegao čak 8,9 mlrd. dolara. Stoga se u Senatu procjenjuje da će nove mjere pomoći bržem urušavanju iranskog gospodarstva i prisiliti iransku vladu na pregovore vezane za nuklearni program, zbog čega su uvedene sankcije, javlja turski dnevnik 'Today's Zaman' .
Istodobno su ruski plinski div Gazprom i turske privatne plinske tvrtke potpisali dugoročne ugovore o kupnji ruskog plina. Tvrtke Akfel, Bosphorus Gaz, Kibar i Bati Hatti prihvatile su ponudu Gazproma i potpisale ugovor o kupnji ruskog plina na razdoblje od 20 godina. Osim tvrtke Bati Hatti, ostale imaju državnu licencu koja ima daje pravo da uvoze plin tijekom idućih 30 godina, javlja ruski portal 'Voice of Russia'.

TAGOVI