Pametna brojila - budućnost plinskog gospodarstva

Autor: B.L. Objavljeno: 20.09.2018. 🕜 14:34 Lokacija: Zagreb

U Hrvatskoj će se pametni plinomjeri uvoditi postupno

I u Hrvatskoj se može očekivati obvezno uvođenje pametnih brojila prirodnog plina, no to će se odvijati postupno. Naime, u pet zemalja Europske unije od 2020. godine za mjerenje i obračunavanje potrošnje prirodnog plina kod svih potrošača koristit će se isključivo pametni plinomjeri. To su Irska, Italija, Luksemburg, Nizozemska i Velika Britanija, dok će se to najvjerojatnije također dogoditi u Francuskoj i Austriji, no kasnije jer tome još treba prilagoditi odgovarajuće propise. Za sada pametne plinomjere u Hrvatskoj koriste samo veliki potrošači, a nakon što se provedu odgovarajuće analize troškova i koristi, Hrvatska energetska regulatorna agencija trebat će odrediti načine u kojem će se smjeru ići s njihovim uvođenjem na svim razinama potrošnje plina. Pri tome će biti nužna i uska suradnja s telekomunikacijskim regulatorom, Hrvatskom regulatornom agencijom za mrežne djelatnosti
To su samo neki od naglasaka s Okruglog stola pod nazivom 'Pametno mjerenje plina' koji je u organizaciji Hrvatske stručne udruge za plin i Hrvatske gospodarske komore okupio 80-ak stručnjaka, predstavnika vodećih plinskih i energetskih tvrtki iz cijele Hrvatske.
Svoja iskustva u vezi s dosadašnjom primjenom pametnih plinomjera pri tome su pokazali stručnjaci Plinacra, PPD - distribucije plina, Termoplina i Gradske plinare Zagreb i svi su se složili da su ona vrlo pozitivna. Ipak, Mario Jelić, dipl. ing. iz GPZ-a napominje kako se toj problematici mora pristupati pametno i polako. Uostalom, za razliku od ranije spomenutih sedam zemalja, čak se 12 zemalja EU-a, na osnovi provedenih analiza, negativno izjasnilo o obvezi uvođenja pametnih plinomjera za sve potrošače. Konačno, iako je prijenos podataka vrlo bitan čimbenik (posebice s obzirom na troškove i određena trenutačna hardversko-softverska ograničenja), ne smije se zanemariti da osnova svega treba biti plinomjer, odnosno samo brojilo. 
U svakom slučaju, uvođenje pametnih plinomjera kod svih potrošača trebalo bi doprinijeti snižavanju troškova u distribuciji plina, ali i provođenju mjera energetske učinkovitosti jer će na taj način svaki potrošač u svakom trenutku s bilo kojeg mjesta točno moći znati stanje svoje potrošnje i u skladu s time poduzimati određene mjere. Naravno, koristi za opskrbljivače plinom i operatore plinskih distribucijskih sustava su nebrojene.     

TAGOVI