Plinacro u partnerstvu za plin u Istočnoj Europi

Autor: B.L. Objavljeno: 04.02.2020. 🕜 11:04 Lokacija: Zagreb

Potpisnici su operatori transportnih sustava i državna tijela iz 11 europskih zemalja

Plinacro, operator hrvatskog plinskog transportnog sustava, potpisao je Memorandum o razumijevanju za Partnerstvo za razvoj mreže prirodnog plina Istočne Europe (EE-NGP). Riječ je, zapravo, o obnovi dokumenta koji je inicijalno potpisan još u svibnju 2017. godine, no sada su mu pridruženi novi potpisnici, odnosno članice.

Spomenuto Partnerstvo su utemeljili Agencija Sjedinjenih Američkih Država za međunarodni razvoj (USAID), Energetska udruga Sjedinjenih Država (USEA) i nadležna ministarstva i operatori plinskih transportnih sustava iz zemalja Istočne Europe kako bi se izgradio održivi model za razvoj i korištenje prvih zajedničkih regionalnih modela planiranja transporta prirodnog plina. Sve bi to trebalo rezultirati ubrzanim razvojem plinske infrastrukture u tim zemljama.

Tako su, osim Plinacra, Memorandum potpisali i predstavnici operatora plinskih transportnih sustava AlbGaza iz Albanije, BH-Gasa iz Bosne i Hercegovine, Bulgartransgaza iz Bugarske, DESFA-e iz Grčke, GA-MA-e iz Sjeverne Makedonije, Montenegro Bonusa iz Crne Gore, Gaz-Systema iz Poljske, Transgaza iz Rumunjske, Eustreama iz Slovačke te kosovskog Ministarstva gospodarskog razvoja i USEA-e.


TAGOVI