Početak gradnje Južnog toka kao predstava za narod

Autor: N.D. Objavljeno: 10.12.2012. 🕜 09:37 Lokacija: Zagreb

Gazprom nije naručio cijevi, niti je ugovorio barže za podmorsko polaganje plinovoda

U petak su otvoreni radovi na izgradnji plinovoda Južni tok koji bi trebao dopremati plin iz Rusije do potrošača u Zapadnoj Europi. Međutim, stručnjaci smatraju da je čin u Gelendžiku, na jugu Rusije nedaleko od Crnog mora, ceremonijalnog karaktera prije svega za domaće političke potrebe i da stvarna izgradnja neće početi prije 2014. godine. Dužnosnici Europske unije ističu da projekat o finalnoj ruti plinovoda još nije proslijeđen Bruxellesu i vjerojatno neće dobiti odobrenje još najmanje godinu dana. 
Stručnjak s oksfordskog Sveučilišta Jonathan Stern kaže da Gazprom još nije naručio cijevi niti su organizirane barže za postavljanje podvodnog dijela plinovoda. To, po riječima Marlene Holzner, glasnogovornice povjerenika EU za energiju, znači da se finalna odluka o Južnom toku – faza kada se kompletiraju sve studije – još ne nazire. "S Europskom komisijiom nikada nije komunicirano o finalnoj trasi: gdje Južni tok počinje, gdje završava, koje zemlje uključuje. To još nije napravljeno. Ne postoji ni ekološka procjena. Stoga mi ne smatramo da je ovo konačna investicijska odluka”, kazala je Holzner. Cilj projekta Južni tok je transport ruskog prirodnog plina ispod Crnog mora do Europske unije. Gazprom najavljuje da će plinovod prolaziti kroz turske vode do Bugarske, nastaviti kroz Srbiju, Mađarsku, Sloveniju i Austriju da bi se na kraju povezao s mrežom za distribuciju Enija na sjeveru Italije u cilju dopremanja plina do potrošača u Zapadnoj Europi. 
Gazprom planira da prve količine plina krenu 2015. godine. Ruske vlasti ističu da su sklopile neophodne međuvladine sporazume sa svakom članicom EU koja je uključena u ovaj projekat. Međutim, Europska komisija tvrdi da još nije imala uvid u njih. Rok za predaju ovih dokumenata je 16. veljače 2013. godine. Komisija onda ima na raspolaganju devet mjeseci da ih razmotri. Robert Cutler, istraživač Instituta na Sveučilištu Carleton za europske, ruske i euroazijske studije, ističe da žurba Gazproma da objavi početak radova ima veze i s domaćom politikom. 
"U programu ruske televizije uživo, Vladimir Putin je svojevremeno dao direktivu premijeru Medvedevu: gradnja Južnog toka treba početi krajem 2012. godine. Riječ je o potrebi da se sačuva prestiž tako što će pokazati neki rezultat, iako stvarna gradnja plinovoda još nije na vidiku. Ako Putin izdaje takvu naredbu, a Medvedev kaže 'ma npravit ćemo to', a u međuvremenu se ništa ne dogodi – onda se nameće pitanje o stvarnoj moći njih dvojice među različitim strujama u Kremlju kao i međunarodog kredibiliteta Gazproma". Cutler navodi i kao razlog potrebu Moskve da stvori dojam da Južni tok brže napreduje u odnosu na plinovod Nabucco – konkurentski projekt kojeg podupiru SAD u cilju smanjenja ovisnosti Europe od ruskog plina, prenosi SEEbiz strane agencije.

TAGOVI