Ruski izvoz plina u Kinu mogao bi premašiti izvoz u Europu

Autor: I.T. Objavljeno: 10.11.2014. 🕜 13:28 Lokacija: Moskva (Rusija)

Rusija je spremna trgovati plinom za rublje i juane

Budući ruski izvoz prirodnog plina u Kinu zapadnom trasom mogao u srednjoročnom razdoblju premašiti izvoz plina u Europu koja je najveće rusko inozemno tržište za plin, izjavio je čelnik ruske plinske tvrtke Gazprom Aleksej MILLER. On je to izjavio nakon što je s čelnicima kineske naftne i plinske tvrtke CNPC potpisao u paketu 17 dokumenata nužnih za osiguranje buduće isporuke plina 'zapadnom trasom', odnosno Altajskim plinovodom. Čelnici dvije tvrtke razgovarali su i o potpisivanju bilateralnih sporazuma u području trgovine nafte i plina, a razgovorima su nazočili i ruski predsjednik Vladimir PUTIN i kineski predsjednik XI Jinping.
Uz to, ruski predsjednik je na Konferenciji o Azijsko-pacifičkoj gospodarskoj suradnji (APEC) izjavio da Rusija planira uvesti plaćanje rubljama i juanima za izvezene energente, što trenutačno analiziraju ruski ekonomski stručnjaci. Naime, Rusija je najavila mogućnost da se okrene financijskom tržištu Kine radi djelomične zamjene izvora financiranja, budući da su joj SAD i Europska unija zbog ukrajinske krize uvele sankcije koje onemogućuju pristup njihovim financijskim resursima. Trgovina naftom i plinom između Rusije i Kine tako bi se odvijala u valutama tih zemalja, što bi olakšalo financiranje tih poslova, ali i dovelo do slabljenja utjecaja dolara na globalnom tržištu.
Konačno, Gazprom je objavio da će formula za određivanje cijena ruskog plina za Kinu u novom ugovoru o isporukama 'zapadnom trasom' uključiti klauzulu 'uzmi ili plati'. Kako se navodi, okvirni dokument ugovora uključuje podatke o količinama i rokovima isporuke, shemu 'uzmi ili plati' te područje na granici dvije zemlje gdje će se plin isporučivati, javlja ruski portal 'RIA Novosti'.

TAGOVI