Ruski plin zaobilazi Ukrajinu za četiri godine

Autor: I.T. Objavljeno: 29.01.2015. 🕜 14:06 Lokacija: Zagreb

Istodobno, Ukrajina povećava uvoz plina iz Mađarske

Odluka o preusmjeravanju ruskih isporuka plina tako da zaobiđu Ukrajinu nakon 2019. godinu je konačna i Europska unija ima malo vremena da pripremi infrastrukturu za takvo rješenje, izjavio je na plinskoj konferenciji u Beču novi čelnik ruske plinske tvrtke Gazprom Viktor ZUBKOV. On je podsjetio na neriješenu situaciju oko korištenja plinovoda OPAL u Njemačkoj, koji je izgrađen da bi se ruski prirodni plin sa sjevera transportirao na jug Njemačke i dalje prema Srednjoj Europi. Međutim, iako je Njemačka dala poseban status tom plinovodu, prema Trećem energetskom paketu EU-a, Gazpromu nije dopušteno koristiti više od 50% njegovih kapaciteta. S tim u vezi, konačna odluka Europske komisije o korištenju OPAL-om u 2014. je bila odgođena za siječanj 2015. godine, javlja ruski portal 'Oil and Gas Eurasia'
U skladu s time, Gazprom je odustao od planova izgradnje još dvije cijevi za plinovod Sjeverni tok zbog 'komplicirane političke situacije'. Kao glavni razlog ističe se upravo problem s OPAL-om, iako je gradnju dviju novih cijevi i produljenje Sjevernog toka prema Velikoj Britaniji najavljivana još 2014. godine, javlja američki naftni portal Rigzone.
Istodobno, Ukrajina je od 24.1.2015. godine za 1/3 povećala uvoz prirodnog plina iz Mađarske i on sada iznosi 3,7 mil. m3/d, objavila je ukrajinska plinska transportna tvrtka Ukrtransgaz. Nakon što je u prosincu 2014. godine Mađarska obustavila izvoz plina u Ukrajinu, kako bi za zimu napunila vlastita skladišta, isporuke plina po 2,7 mil. m3/d su nastavljene od 10.1.2015. Uzimajući u obzir i uvoz plina iz Slovačke, Ukrajina je iz te dvije zemlje do 24.1.2015. godine uvezla 768,1 mil. 3 plina, javlja ruski portal 'Oil and Gas Eurasia'.

TAGOVI