Ukrajina odbacuje ruski račun za plin

Autor: I.T. Objavljeno: 11.02.2013. 🕜 13:24 Lokacija: Zagreb

Dok Ukrajina ne želi platiti za nepreuzeti plin od Gazproma, ruski plinski div snižava cijenu (nekim) europskim kupcima u 2013.

Ukrajinska vlada ne vidi razloga da plati račun od 7 mlrd. dolara za nepreuzeti plin koji je poslala ruska plinska tvrtka Gazprom, kazao je  ukrajinski ministar energetike i industrije ugljena Eduard STAVICKI. Gazprom je ispostavio račun za razliku u količini plina koji je Ukrajina bila obavezna uvesti prema plinskom ugovoru i klauzuli 'uzmi ili plati'. Međutim, Ukrajina se zadnjih godina buni da je taj ugovor štetan i da je cijena previsoka. Ministar Stavicki napominje da Gazpromov račun 'nema temelja' i da 7 mlrd. dolara predstavlja 4% ukrajinskog bruto nacionalnog proizvoda. Vezano za tu problematiku, ukrajinski predsjednik Viktor JANUKOVIČ je izjavio da vlada 'nema podršku ni simpatiju' europskih zemalja u tom sporu, ali da mora zaštititi nacionalne interese, javlja novinska agencija UPI.
Istodobno, Gazprom planira u 2013. godini sniziti cijenu ruskog plina za europske kupce s kojima ima plinske ugovore i klauzulu o vezivanju cijena plina i sirove nafte. Za to je tvrtka u 2013. godini rezervirala ukupno 4,7 mlrd. dolara za refundiranje, a unatoč tome, najavljuje dobro financijsko poslovanje u 2013. Nakon pritisaka europskih kupaca, Gazprom je u 2012. godini odvojio 4,4 mlrd. dolara za refundiranje troškova zbog naknadnog snižavanja cijene plina, ali je isplatio samo 2,7 mlrd. dolara. Prema analitičarima, snižavanje cijena ruskog plina pomoći će Gazpromu da kao dobavljač sačuva udjel od prosječno 25% u cijeloj Europi te da podigne prodaju plina za 10%, na 152 mlrd. m3 godišnje, javlja ruski portal 'Oil and Gas Eurasia'.

TAGOVI