Sve je više izazova u plinskom gospodarstvu

Autor: Objavljeno: 08.01.2020. 🕜 14:47 Lokacija:

Sve više novih plinovoda u okruženju, neizvjesnost na Bliskom istoku, terminal za LNG koji sve više dobiva obrise, sheme obveznih ušteda na energiji za opskrbljivače i distributere plina, otvaranje tržišta plina i za kategoriju kućanstava. Sve to, ali i još mnogo toga, bit će ključne teme ovogodišnjeg, već 19. po redu Plinarskog foruma.

Plinarski forum 2020.

Upravo u trenucima kada je dovršavan ovaj članak uz prigodnu svečanost i nazočnost ruskog predsjednika Vladimira Putina i turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana u pogon je službeno pušten plinovod Turski tok kojim ruski prirodni plin ispod Crnog mora dolazi izravno do Jugoistočne Europe, zaobilazeći Ukrajinu. No, već od prvog dana nove godine plin je kroz taj plinovod već počeo stizati u Grčku, Bugarsku i Sjevernu Makedoniju. 

Koji dan kasnije, grčki, ciparski i izraelski ministar zadužen za energetiku u Ateni su potpisali sporazum o početku izgradnje Istočnosredozemnog plinovoda (East-Med). Radi se o plinovodu duljine čak 1900 km koji će po dnu Sredozemnog mora prirodni plin s izraelskih i ciparskih plinskih polja preko Krete dovoditi do grčkog kopna i dalje prema Italiji i zemljama Srednje i Zapadne Europe.
S druge strane, unatoč brojnim preprekama kontroverzni plinovod Sjeverni tok 2 polako se bliži završetku. No, velike bi poteškoće u opskrbi svjetskog tržišta moglo donijeti novo zaoštravanje stanja na Bliskom istoku, posebice nakon što je Iran najavio odmazdu za nedavno ubojstvo svojeg visokog vojnog dužnosnika koje su počinile američke snage. Naime, još uopće nije moguće predvidjeti što bi se tu moglo dogoditi, no vrlo vjerojatno će put katarskog ukapljenog prirodnog plina do svjetskih tržitšta biti značajno otežan.

Neizvjesnosti je i na domaćem plinskom tržištu sve više i može se reći da je došlo doba velikih promjena. Nakon gotovo tri desetljeća terminal za prihvat ukapljenog prirodnog plina (LNG) na hrvatskog obali Jadranskog mora konačno dobiva obrise, a ritam dobivaju i preuzimanja i spajanja domaćih opskrbljivača i operatora plinskih distribucijskih sustava. Tu su i nove obveze za opskrbljivače i distributere plina koje proizlaze iz tzv. shema obveznih ušteda na energiji, ali i izazov planiranja posljednje regulatorne godine za kategoriju kućanstava. Konačno, plin je kao energent posvuda suočen sa sve većom konkurencijom u vidu obnovljivih izvora energije. 

Sve to, ali naravno, i još mnogo toga zanimljivog, bit će glavne teme ovogodišnjeg Plinarskog foruma. Već 19. po redu vodeći stručni skup iz područja plinske tehnike i gospodarstva i svih s time povezanih struka u Hrvatskoj i šire održava se 27. veljače ove godine u Kongresnom centru 'Antunović'. Dobrodošli ste!

TAGOVI