F-gas Regulativa ne ide na ruku dizalicama topline

Autor: B.L. Objavljeno: 22.03.2022. 🕜 09:13 Lokacija: Karlsruhe (Njemačka)

Europski stručnjaci upozoravaju na novu prijetnju većoj primjeni dizalica topline

Tri europske stručne udruge u području grijanja, hlađenja, ventilacije i klimatizacije izrazili su svoje protivljenje pojedinim odredbama iz još neslužbenog prijedloga izmjena i dopuna 'F-gas Regulative'. Naime, prema tom prijedlogu izmjena i dopuna Uredbe (EU) br. 517/2014 o fluoriranim stakleničkim plinovima, predviđeni su još stroži zahtjevi za primjenu radnih tvari pa europski stručnjaci smatraju da će to imati negativne utjecaje na daljnji porast primjene dizalica topline, a time i na zamjenu dosadašnjih izvora topline sustava grijanja koji se najvećim dijelom oslanjaju na fosilna goriva.

Naime, spomenuti prijedlog predviđa dodatna ograničenja primjene radnih tvari sa srednjim do velikim vrijednosima potencijala globalnog zagrijavanja (GWP). To bi od 2025. godine značilo gotovo zabranu primjene svih radnih tvari s GWP > 150. Stoga u svojoj zajedničkoj izjavi tri udruge: Europsko partnerstvo za energiju i okoliš (EPEE), Europsko udruženje za klimatizaciju i hlađenje (AREA) i Europsko udruženje za dizalice topline (EHPA) izražavaju zabrinutost zbog toga što bi daljnje ograničavajuće mjere u okvirima napuštanja primjene fluoriranih stakleničkih plinova u bliskoj budućnosti mogle ograničiti raspoloživost i/ili izbor između više radnih tvari, što će usporiti porast primjene dizalica topline. To bi istodobno moglo dovesti i do ugrožavanja europskih energetskih i klimatskih ciljeva već do 2030. godine. 

Zbog svega toga tri udruge od Europske komisije zahtijevaju usklađivanje predloženih odredbi F-gas Regulative s europskim propisima u vezi s energetskom tranzicijom i zaštitom klime. Uostalom, provedeni proračuni pokazuju da bi već i odredbe postojeće F-gas Regulative mogle ugroziti energetske i klimatske ciljeve kojima je, između ostaloga, predviđena ugradnja čak 50 mil. dizalica topline u Europi do 2030. godine. Spomenuti proračini također pokazuju da su emisije fluoriranih stakleničkih plinova iz dizalica topline i sustava grijanja i klimatizacije koji ih koriste zanemarivi u usporedbi s emisijama stakleničkih plinova iz sustava grijanja i klimatizacije koji kao energent koriste fosilna goriva, izvijestio je njemački stručni portal 'CCI.Dialog'.

TAGOVI