Medvednica 'siromašnija' za više od 30 tona otpada

Autor: B.O. Objavljeno: 05.04.2022. 🕜 09:51 Lokacija: Zagreb

Volonteri su uklanjali građevinski otpad, odbačene gume i, među ostalim, namještaj

U ekološkoj akciji čišćenja Medvednice, koju je koncem ožujka organizirala Javna ustanova Park prirode Medvednica, 250 volontera tijekom pet sati uklonilo je iz prirode više od 30 tona glomaznog otpada

Radi se o tradicionalnoj akciji koja je ove godine organizirana povodom Svjetskog dana šuma (21. ožujka) i Svjetskog dana voda (22. ožujka). Akcija se organizira svake godine s ciljem uklanjanja i zbrinjavanja otpada i edukacije javnosti o potrebi savjesnog odnosa prema prirodi, izvijestio je Zagrebački holding

Međutim, prema riječima sudionika, količina otpada koju su volonteri zatekli u PP Medvednica sve je iznenadila. Naime, čišćene su četiri lokacije ilegalnih odlagališta otpada: Kustošijanski makadam, Zelena magistrala, Rampa za Slap Sopot i Ponikve Donja Podgora u Donjoj Stubici.

 

Važnost očuvanja prirode 

Gotovo 25 tona otpada odbačenog u prirodu uklonjeno je sa zagrebačke strane Medvednice, najviše duž Kustošijanskog makadama, gdje su volonteri izvlačili otpad s padina na makadamsku cestu. Bilo je zaista svega – od građevinskog otpada, odbačenih guma, starog namještaja, dijelova olupina do velike količine plastičnih kanistara, metalnih kanti i ostalog otpada kojem nikako nije mjesto u prirodi. 

Zagrebački holding i ove godine je podržao akciju osiguranjem odvoza glomaznog otpada kamionima Čistoće. A brojnim volonterima pridružilo se i dvadesetak radnika Zagrebačkog holdinga - iz podružnica Zrinjevac, Čistoća i Robni terminali Zagreb te kolege iz Gradske ljekarne Zagreb. 

"Ovako velika količina otpada odbačenog u prirodu ukazuje na potrebu širenja svijesti o važnosti očuvanja prirode te daljnje edukacije javnosti o potrebi savjesnog zbrinjavanja otpada", objavljeno je na stranicama Zagrebačkog holdinga.

TAGOVI