Novo rješenje za zaštitu od korozije je STOPAQ FAST, revolucionarni viskozno-elastični sustav koji se može nanositi u tvornici ili na gradilištu, a kojim se omogućava zaštita cjevovoda tijekom cijelog njegovog vijeka trajanja. Sastoji se od dva dijela i to: dijela za zaštitu od korozije i dijela za mehaničku zaštitu.

Dio za zaštitu od korozije je jedinstven, patentiran, potpuno amorfan, kemijski neumrežen polimer poliizobuten koji je jak dielektrik i potpuno nepropustan za sve uzročnike korozije te koji ima iznimna svojstva prianjanja, čak i na ekstremno niskim i visokim temperaturama. Zahvaljujući svojim viskozno-elastičnim svojstvima, prevlaka će se 'razliti' po površini koju štiti i zalijepiti se za nju na molekularnoj razini. Pri tome se neće stvrdnuti ni pucati ni trošiti i zauvijek će ostati fleksibilna.


Ilustracija 1 - Cijevi zaštićene sustavom STOPAQ FAST

Dio za mehaničku zaštitu je epoksidna smola ojačana staklenim vlaknima (eng. GRE - glassfiber reinforced epoxy).

Radi se o jedinstvenoj zaštiti koja na isti način štiti od korozije i cijeli cjevovod i sve njegove montažne spojeve. Sustav je siguran, vrlo jednostavan i brz za nanošenje, potpuno neškodljiv za ljude i okoliš, a zadovoljava i najteže uvjete opterećenja tla.Uz to, može se napraviti točno po mjeri za svaku vrstu cjevovoda i vrlo se lako nanosi bez obzira na mjesto gradnje cjevovoda. Isto tako, zahvaljujući mobilnosti opreme za nanošenje, može se izvoditi u halama proizvođača, odnosno trgovaca cijevi, na gradilištima cjevovoda pa i na palubama brodova za polaganje cjevovoda. Konačno, tvrtka STOPAQ može isporučiti odgovarajuće alate za čišćenje i brušenje cijevi i odgovarajuću opremu za nanošenje sustava prema potrebama klijenata.

Ukratko se može reći da sustav za zaštitu od korozije STOPAQ FAST štedi vrijeme i novac, a u još neke od njegovih glavnih značajki i prednosti ubrajaju se:
• mogućnost primjene jedinstvenog inženjerskog rješenja za zaštitu od korozije cijeloga cjevovoda
• jednostavna priprema površine prema normama St2 ili St3 (nije potrebno pjeskarenje)
• mogućnost brzog i jednostavnog nanošenja, bez potrebe za nanošenjem temeljne boje
• velika moć adhezije, što omogućava lijepljenje za sve vrste materijala
• nepropusnost za kisik i vodu
• izbjegavanje problema osmoze, spiralne korozije, odvajanja prevlake zbog katodnih struja i mikrobiološki izazvane korozije
• mogućnost samoobnove kod manjih oštećenja zahvaljujući viskozno-elastičnim svojstvima
• otpornost na starenje, pucanje, trošenje i drobljenje
• neškodljivost za ljude i okoliš.


Ilustracija 2 - Postupak nanošenja sustava za zaštitu od korozije STOPAQ FAST

Zbog svega toga se može reći da je STOPAQ FAST jedinstveno je rješenje za dugoročnu zaštitu od korozije različitih vrsta cjevovoda, koje pruža visoku razinu zaštite od korozije uz najmanji rizik od nastajanja pogrešaka pri primjeni i kasnije, tijekom eksploatacije cjevovoda.

Dodatne informacije o rješenju za zaštitu cjevovoda STOPAQ FAST mogu se pronaći na stranicama: www.stopaq-adriatic.com.