Na 64. Generalnoj skupštini Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA), koja se održala jučer u Beču, ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković je izjavila kako su zbog predloženog odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori ugroženi životi onih koji žive u blizini rijeke Une, jedne od rijetkih netaknutih i bistrih rijeka u Europi prema National Geographicu. 

"Predložena lokacija u Trgovskoj gori je udaljena manje od jednog kilometra od granice s Bosnom i Hercegovinom. Državna regulatorna agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost Bosne i Hercegovine smatra kako predloženo mjesto na Trgovskoj gori predstavlja visok rizik za potencijalne potrese, klizišta i poplave. Seizmička područja poput ovog ne udovoljavaju međunarodnim standardima za izgradnju takvog postrojenja za nuklearni otpad", kazala je ministrica Turković, dodajući kako predloženo mjesto predstavlja izravnu prijetnju lokalnoj zajednici od 300 tisuća ljudi. 

"Mogući negativni utjecaji na zdravlje također izazivaju osjećaj straha kod lokalnog stanovništva u obje zemlje, što bi onda moglo dovesti do negativnih društveno-ekonomskih utjecaja. Stoga tražimo pomoć Europske unije i Međunarodne agencije za nuklearnu energiju kako bismo pomogli našem susjedu pronaći sigurno i odgovarajuće mjesto za svoj nuklearni otpad. Mjesto koje ne prijeti našem životu, mjesto koje neće utjecati na naše nacionalno blago, rijeku Unu", izjavila je, objavljeno je na stranicama ministarstva vanjskih poslova BiH.