Hidroelektrana Dubrovnik u Platu počinje s radom tek u siječnju 2020., javlja internetski portal Trebinje Live, pozivajući se na službeni dokument Hrvatske elektroprivrede u koji su navodno imali uvid. HEP pak ne želi službeno reći kada će elektrana, koja ne radi od siječnja, početi s radom. Prema navodima Trebinje Live, za nešto više od tri mjeseca trebao bi početi raditi jedan od dva agregata u hidroelektrani dok bi se drugi uključio u ožujku sljedeće godine. Navodno su ranije ove godine održani sastanci s predstavnicima Hidroelektrane na Trebišnjici kada je i odlučeno o početku rada hidroelektrane Dubrovnik. 

Rok - siječanj 2020. 

"Na sastanku u Platu navedeno je da će elektrana početi sa radom u siječnju, jer su analize pokazale da nema teških materijala i da je kvaliteta zraka u postrojenju na zadovoljavajućem nivou, pa sanacija napokon može početi", navodi izvor tog portala. Odmah nakon rezultata analiza, donesena je odluka o sanaciji kranova i kranskih staza, nakon čega će uslijediti provjera agregata i njihovo čišćenje, piše Trebinje live.

"Ono što je najvažnije, primarna oprema hidroelektrane nije oštećena. Izgorjeli su kablovi pomoćnog napajanja, a oštećen je bio i plafonski dio strojarske zgrade", ističu njihovi sagovornici, a portal navodi da sanacija elektrane traje neočekivano dugo.

HEP očistio elektranu

Dubrovačka televizija poslala je upit Hrvatskoj elektroprivredi koja kaže da su u Hidroelektrani Dubrovnik osposobljeni nužni sustavi koji omogućavaju boravak i rad ljudi u podzemnim objektima. Obavljeno je uklanjanje uništene i oštećene opreme a hidroelektrana je kompletno očišćena. 

"Pristupilo se zamjeni uništene i popravcima oštećene opreme, s ciljem da se uspostavi funkcionalnost opreme na razini kakva je bila prije požara. Predstavnici hidroelektrane na Trebišnjici upoznati su sa stanjem objekata i aktivnostima koje se poduzimaju. Rokovi ponovnog ulaska elektrane u redovni pogon moći će se preciznije utvrditi tijekom idućeg razdoblja popravka, zamjene i testiranja opreme.” Podsjetimo, 9. siječnja ove godine u hidroelektrani u Platu u požaru živote su izgubila trojica djelatnika, a u lipnju ove godine uhićeni su član Uprave i bivši šef proizvodnje HEP-a.