Kreće istraživanje ugljikovodika u Lici

Autor: B.L. Objavljeno: 20.09.2019. 🕜 15:50 Lokacija: Zagreb

Nije još objavljeno tko je predao jedinu ponudu

Dovršeno i treće nadmetanje za istraživanje i eksploataciju nafte i plina u kopnenom dijelu Hrvatske, pri čemu je zaprimljena jedna ponuda za istražni prostor D-14  koji obuhvaća područje gotovo cijelu Ličko-senjske i dijelove Zadarske i Karlovačke županije koji se naslanjaju na Liku. No, tko je predao tu ponudu, još nije objavljeno. Sada bi trebao uslijediti postupak pregleda i evaluacije pristigle ponude, i potom će se nadležnom ministarstvu uputiti prijedlog odluke za dodjelu dozvole za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika. 

No, za ostala tri ponuđena istražna prostora kopna koji se protežu do Splitsko-dalmatinske županije nije bilo ponuda pa na tom području neće biti nikakvih istražnih radnji.


Koristi za lokalnu samoupravu i gospodarstvo

Spomenuti, već treći po redu natječaj je proveden nakon što su nedavno prijavljena prva tri komercijalna otkrića plina na području Slavonije i Podravine na osnovi prvog takvog natječaja za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na kopnu i nakon što je Vlada dodijelila nove dozvole za četiri tvrtke koje će u idućih pet godina istraživati ostatak panonskog bazena.

Ako Vlada prihvati spomenutu ponudu, Lika može očekivati višestruke gospodarske koristi. Naime, naknadu za istraživanje u iznosu od 400 HRK/km2 dobit će sve općine na području Ličko-senjske županije i općine Rakovica i Saborsko u Karlovačkoj županiji i Gračac u Zadarskoj i to u idućih 5 - 7 godina. U slučaju pronalaska ugljikovodika, naknada se povećava za čak 10 puta!

Primjerice, u prvom valu istraživanja koje je bilo koncentrirano prvenstveno na istočnoslavonske županije, lokalne općine u tri godine uprihodile su više od 17 milijuna kuna. No, tvrtke koje istražuju ugljikovodike surađuju s lokalnim poduzetnicima i zapošljavaju lokalnu radnu snagu. 


Velebit i Plitvice nisu uključeni 

Iz svih istražnih prostora i radova isključeni su nacionalni parkovi i parkovi prirode, što znači Plitvička jezera i cijeli Velebit. Zone izuzeća također uključuju sva izvorišta vode, vodotoke i jezera, rijetka staništa od iznimne biološke vrijednosti (poput jama, špilja i sl.), šume posebne namjene i građevinske zone, izvijestila je Agencija za ugljikovodike

TAGOVI