Polagani gospodarski oporavak od pandemije koronavirusa prijeti odgodom punog oporavka svjetske potražnje za energijom sve do 2025. godine, priopćila je u utorak Međunarodna energetska agencija (IEA). U svom središnjem scenariju, cjepivo i terapija mogu značiti oporavak globalne ekonomije 2021. i oporavak potražnje za energijom do 2023., procjenuje IEA u svom svjetskom energetskom pregledu za 2020. 

No, prema "scenariju odgođenog oporavka", rok oporavka potražnje je pomaknut za dvije godine, navodi se. U takvom slučaju, IEA predviđa da "dublji kratkoročni pad nagriza potencijal rasta gospodarstva, velika nezaposlenost troši ljudski kapital, a bankroti i strukturne ekonomske promjene znače da i neka fizička imovina postaje neproduktivna." 

Koliki je pad

IEA  bilježi pad globalne potražnje za energijom za 5% u 2020. godini, emisije CO2 povezane s energijom za 7% i ulaganja u energiju za 18%. Potražnja za naftom trebala bi pasti za 8%, a za ugljenom za 7%, dok će obnovljivi izvori zabilježiti blagi rast. Sveukupno, Agencija smatra da je prerano reći je li pandemija djelovala kao poticaj ili nazadovanje vladama i energetskoj industriji u nastojanju da ovu industriju učine održivijom. 

Šef IEA Fatih Birol rekao je za Reuters da kreatori politike zaostaju: "Daleko smo od postizanja naših klimatskih ciljeva postojećim politikama širom svijeta. Era globalnog rasta potražnje za naftom završit će se u sljedećih 10 godina, ali u nedostatku velikog pomaka u vladinim politikama, ne vidim jasan znak vrhunca. Globalni ekonomski oporavak uskoro će vratiti potražnju za naftom na razinu prije krize ”, rekao je u intervjuu.