Njemački parlamentarni izbori su završeni a njihov ishod utjecat će ne samo na Njemačku, već i na ostatak Europske unije pošto Njemačka uspješno gura svoju klimatsku politiku u Bruxellesu i nameće oštar tempo ostatku EU bloka. Socijaldemokrati (SPD) su tijesno pobijedili do sada vladajući Merkeličin konzervativni blok CDU/CSU, tako da će najvjerojatniji ishod biti trostrani savez, u koji bi mogli dijelom ući Zeleni i Liberalni demokrati FDP. Dakle, ishod su dvije moguće vlade - savez SPD-a s FDP-om i Zelenima ili savez CDU-CSU, FDP i Zeleni.

I konzervativci i socijaldemokrati ovise o potpori FDP-a koji je sklon poslovnjacima kao i o Zelenima, a njihovi pogledi prema klimatskoj politici i zaštiti okoliša značajno su drugačiji pa će se teško doći do političkog kompromisa u narednim mjesecima. 

Rastezanje oko klimatskih alata

Dok Zeleni traže da se nakon 2030. zabrani prodaja automobila s unutarnjim sagorijevanjme, kao i proizvodnja energije iz ugljena, FDP zagovara pristup otvorenosti za različite tehnologije i protivi se zabrani ugljena i motora na unutarnje sagorijevanje. To znači da bi se koalicijskai dogovori između stranaka mogli rastezati mjesecima i to u vrijeme dok paket "Spremni za 55" ulazi u Vijeće ministara koje ga treba prihvatiti. SPD-ov mandatar Olaf Scholz i njegov konzervativni rival Armin Laschet svjesni su hitnoće i naglašavaju da namjeravaju sklopiti koaliciju do Božića. 

Euractiv piše da bi konzervativci, u cilju da pridobiju Zelene, trebali minimalno razmotriti rok od 2038. za izlazak iz ugljena a moguće čak i pristati na zabranu motora s unutarnjim izgaranjem do 2030. te dati Zelenima ministarstvo za klimatske promjene sa snagom veta ako se ide protiv njemačkih klimatskih ciljeva, što su isticali kao svoj politički cilj na izborima. Njemačka ionako računa da će do 2030. 80% automobila na njihovim cestama biti električno pa je to nešto na što bi lako pristali, no trebat će nekako zadovoljiti i FDP koji je skloniji poslovnom sektoru i nema tako isključive zahtjeve već zagovara razumniji pristup.