Za TE Pljevlja treba naći trajno rješenje

Autor: B.O. Objavljeno: 24.09.2021. 🕜 10:10 Lokacija: Podgorica (Crna Gora)

Ekološka rekonstrukcija ne bi trebala biti predmet dnevno-političkih nadmetanja

Zbog različitih informacija koje se pojavljuju u javnosti o ekološkoj rekonstrukciji Termoelektrane (TE) Pljevlja, Ministarstvo kapitalnih investicija Crne Gore smatra kako su ti radovi izuzetno osjetljivo pitanje koji nikako ne bi trebali biti predmet dnevno-političkih nadmetanja za dobivanje određenih političkih bodova. 

U tom ministarstvu smatraju kako treba naći trajno rješenje, kako za stabilnost energetskog sustava Crne Gore, tako i za ekonomsku budućnost Pljevalja. 

Konzorcij izvođača je obavijestio to ministarstvo kako planirani iznos od 54 milijuna eura, na koji su se obvezali prihvaćanjem projektnog zadatka, neće biti dovoljan za cjelokupnu ekološku rekonstrukciju koja bi ispunila ekološke parametre koje je utvrdila Europska energetska zajednica u smislu smanjenja štetnih plinova, čestica prašine i dr. Zbog toga je konzorcij tražio dodatna sredstva. Iznos sredstava još uvijek je u fazi usuglašavanja.

 

Dulji rad

Pored toga, problem za rad TE Pljevlja predstavlja emisija CO2, na čije se smanjenje Crna Gora obvezala otvaranjem Poglavlja 15 za pristup Europskoj uniji. 

Zbog trenutnih kretanja na svjetskim burzama, cijena emisijskih jedinica CO2 dostigla je vrijednost veću od 60 eura po toni, a 'fjučersi' prelaze 100 eura po toni, čime proizvodna cijena iz TE Pljevlja postaje nekonkurentna. 

"Zbog toga smatramo da, uz detaljnu ekonomsko-socijalnu analizu i poštivanje preuzetih obveza, uz prijedlog održivog rješenja i suradnju s našim europskim partnerima, utvrdimo strategiju kojom bi, za ograničeno vrijeme, produljili rad TE Pljevlja po trenutačnom režimu, a u međuvremenu sredstva planirana za ekološku rekonstrukciju uložili u projekte proizvodnje zelene energije i pokretanje ulagačkih aktivnosti koje bi značajno unaprijedile ekonomski položaj stanovnika Pljevalja", izvijestilo je Ministarstvo kapitalnih investicija Crne Gore.

TAGOVI