Crna Gora se umjesto ugljena okreće obnovljivcima

Autor: N.D. Objavljeno: 23.05.2019. 🕜 15:35 Lokacija: Podgorica (Crna Gora)

EPCG definitivno odustala od drugog bloka u TE Pljevlja

Izgradnja drugog bloka Termoelektrane Pljevlja u ovom trenutku nije prioritet za Elektroprivredu Crne Gore (EPCG) koja je ušla u veliki investicijski ciklus s ciljem diverzifikacije proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, prije svega vjetra i sunca, rekao je Dnevnim novinama Đoko Krivokapić, predsjednik Odbora direktora državne energetske kompanije. 

Time je vjerojatno zauvijek završena priča oko gradnje drugog bloka TE Pljevlja, kojeg se obećavalo i pokušalo realizirati nekoliko godina, ali bez uspjeha. Mjesecima je trajalo uvjeravanje kako je posao gradnje drugog bloka siguran u rukama Čeha, da bi ugovor sa Škoda Prahom bio raskinut zbog njihove nemogućnosti da osiguraju financiranje izgradnje. Potom su određeni krugovi u igru pokušali uvesti Kineze, koji su ranije pokazali zanimanje za taj projekt, ali i to se izjalovilo. 

FN elektrana u Ulcinju

EPCG se umjesto ugljena okreće obnovljivcima. "Priprema dokumentacije za projekt izgradnje solarne elektrane snage 250 megavata u Ulcinju u završnoj je fazi i ona će uskoro biti i predmet odobrenja Odbora direktora i Skupštine dioničara EPCG-a, nakon čega očekujemo da će doći do osnivanja i registracije projektne kompanije sa sjedištem u Crnoj Gori. Dakle, s renomiranom kompanijom Sterling&Willson, inače svjetskim liderom u izgradnji solarnih elektrana, traju pregovori o ugovoru o projektiranju, nabavi opreme i izgradnji objekta", dodaje Krivokapić. 

Također s kompanijom Ivicom Holding iz Beča, koja je sudjelovala i u projektu izgradnje vjetroelektrane Krnovo, u svibnju prošle godine EPCG je potpisao Memorandum o razumijevanju u vezi s realizacijom projekta izgradnje vjetroparka Gvozd u Nikšiću, prenosi Polsovni.hr.

TAGOVI