Predstavnici CINEA-e obišli SINCRO.GRID

Autor: B.O. Objavljeno: 29.09.2021. 🕜 08:24 Lokacija: Zagreb

Uvid u napredna tehničkih rješenja koja primjenjuju hrvatski i slovenski operatori prijenosnog sustava

Hrvatski i slovenski operatori elektroprijenosnog sustava HOPS i ELES prošli tjedan posjetili su predstavnici agencije Europske komisije CINEA-e (European Climate, Infrastructure and Environment Executive Agency) kako bi obišli i osobno se uvjerili u dosad završene radove na projektu od zajedničkog interesa Europske unije PCI iz područja naprednih mreža SINCRO.GRID

Taj je projekt dobio sufinanciranje u iznosu od 51 posto prihvatljivih troškova temeljem Ugovora o darovnici sklopljenog u svibnju 2017. godine između četiri promotora projekta (SODO i ELES iz Slovenije, HEP-Operatora distribucijskog sustava i HOPS-a iz Hrvatske) te CINEA-e. 

Tijekom posjeta, predstavnici CINEA-e su obišli zgradu Nacionalnog dispečerskog centra (NDC-a) HOPS-a u Zagrebu gdje su im predstavljena izvedena tehnička rješenja za bitne okosnice projekta: DTR - dinamičko praćenje opterećenja dalekovoda, VCBCC – virtualnog prekograničnog kontrolnog centra za optimizaciju napona i jalove snage te svih nužnih zahvata na ICT sustavima koji su potrebni za uspostavu gore navedenih aplikativnih rješenja u sklopu postojećeg SCADA/EMS sustava.

 

Novi dolazak 

Nakon obilaska zgrade NDC-a, predstavnici CINEA-e su obišli i dvije transformatorske stanice: TS 220/110 kV Mraclin kraj Zagreba i TS 400/220/110 kV Melina kraj Rijeke u kojima su dograđene regulacijske prigušnice od 100 i 200 Mvar na naponskoj razini od 220 kV, koje služe kao izvršni elementi za optimizaciju napona i jalove snage u prijenosnoj mreži Hrvatske (a posljedično i Slovenije) te čijim se radom koordinira iz VCBCC sustava. 

Predstavnici CINEA-e bili su zadovoljni izvršenim radovima kao i danim objašnjenjima rada naprednih tehničkih rješenja, koja su po prvi puta primijenjena između dva operatora prijenosnog sustava, izvijestio je HOPS

Predstavnici CINEA-e su najavili svoj novi dolazak u proljeće iduće godine, kada bi trebali biti dovršeni svi preostali radovi na projektu (puštanje u rad HOPS-ovog SVC-a Konjsko se očekuje u listopadu 2021. te puštanje u rad ELES-ovog STATCOM-a Berićevo se očekuje u ožujku 2022. godine).

TAGOVI